Wednesday, November 30, 2011

Step by Step.. Ubi Kayu Goreng Berempah




Last Friday masa pergi pasar malam, ada terbeli 2 kilo ubi kayu. Konon kalau rajin tu bolehlah wat bingka ke, talam ke..

Malangnya, hari-hari pastu memanglah sangat malas. Lagipun tak rasa nak makan kuih-muih tradisional. Ingat nak rebus je la ubi kayu nih, tapi malas pulak nak wat sambal tumis ikan bilis untuk cicah. Semuanya malas!

Sebab malas dan mengelak ubi kayu daripada jadik kayu, saya ambik keputusan untuk goreng simple2 je lah ye.

Mari kita buat kudapan minum petang, Ubi Kayu Goreng Berempah.





Bahan-bahan

2 kg ubi kayu (buang kulit dan bersihkan)
1/2 paket serbuk rempah kari daging/ayam
1 - 2 sk garam (secukup rasa)


Cara Penyediaan

Potong kecil-kecil ubi kayu yang telah dibersihkan. Kemudiannya gaul ubi kayu tersebut dengan rempah kari dan garam.




Panaskan minyak dan goreng sehingga agak garing.






Tada, Dah siap pun! Sungguh simple kudapan hari ini. Meskipun simple, rasanya sungguh gebu, merdu dan berempah. Dinasihatkan supaya makan panas-panas. Sambung nanti pulak, saya nak makan dulu!



No comments: