Wednesday, November 23, 2011

Step by Step.. Chocolate Sour Cream Cake




Hari tu suruh Mr. Hubby beli sour cream. Hajat di hati nak buat no-bake cheesecake. Tapi kekangan melanda sebab cream cheese tak dak. Jadi, kena ubah resepilah hari ni.

Jari-jemari pun gatallah menggoogle perkataan kek sour cream. Maka, keluarlah entry dari Myresepi `Chocolate Sour Cream Cake'. Resepi ini  daripada Alia.

Tanpa membuang masa, mari kita lihat Step by Step... Chocolate Sour Cream Cake..

Bahan-bahan ( 18 cm )

1/2 cawan mentega
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang
 1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
secubit garam
1/2 cawan sour cream
1 sudu kecil esen vanilla
80g coklat chips
2 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum


[ sirap coklat ]

1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar fresh milk
30g coklat masakan
1/4 cawan gula perang

Cara-cara

Pukul mentega dan gula sehingga berkrim




 Masukkan telur sebiji demi sebiji




Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak dengan bahan-bahan kering. Kacau sebati.




Masukkan sour cream dan esen vanilla




Kemudian masukkan coklat chips. Kacau sebati.




Sediakan sirap coklat. Masukkan semua bahan-bahan untuk sirap. Cairkan dengan kaedah double bowl.



Masukkan 1/2 adunan ke dalam loyang.





Masukkan 1/2 sirap coklat.




Ulang kaedah 7 dan 8




Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 55-60 minit.


Kek yang saya buat ni merekah sedikit di tengah-tengah. Tapi tak mengapalah, bukan nak masuk pertandingan masakanpun.. Cuma nak makan je kan..

Walaupun rupa kek tak berapa cun, tapi rasa kek ni tetap sedap dan berkrim.. Dah rasa macam kek coklat pulak sebab moist dan kaya dengan rasa coklat. Gigit sana coklat, gigit sini pun coklat hehehe...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...