Saturday, December 29, 2012

Step by Step... Kari Kepala Ikan Jenahak

Di Malaysia ni ada beberapa serbuk kari popular. Antaranya Babas, Adabi dan Alagappas. Antara ketiga-tiga jenama tu, saya paling suka serbuk kari Babas. Kalau takde, barulah saya pakai Adabi. My Mom kalau masak kari, dia akan gabung serbuk kari Babas dan Adabi. lagi kawww...
 
Zaman dulu-dulu (zaman my Mom muda), lagilah payah nak masak kari. Sebabnya kena giling rempah-rempah. selepas zaman menggiling, zaman guna serbuk kari timbang. sekarang ni zaman moden, serbuk kari peket kecik tu dah ditimbang cukup-cukup untuk kita masak kari satu periuk saiz sederhana hehehehe....

Kari Kepala Ikan Jenahak
 
 
Kalau masih ada masalah malas atau tak reti nak masak (rasa nak migrain bila tengok resepi yang ada banyak bahan), sekarang ni ada jual kuah kari dalam peket. Balik rumah cuma panaskan dan tambah bahan mentah dalam kuah tu. Kalau malas juga, beli kari dalam tin atau kari ada daging dalam peket je lah. Terus makan je kalau dah malas sangat. Tak panaskan pun takpe, sebab memang dah masak pun kari tu.
 
Walau bagaimanapun, hari ini saya agak rajin. Jadi saya nak masak Kari Kepala Ikan dan saya guna serbuk kari ikan Babas. Sebenarnya resepi ni saya ikut 90% daripada resepi di belakang peket serbuk kari ni. Saya cuma ubah sikit-sikit je, ikut kesesuian citarasa saya. FYI, kari ikan ni tak pakai santan (Babas memang ajar tak pakai santan). Tapi kuahnya tetap pekat dan awesome.
 
Teringat masa masak kari ikan di US, bro Azriman memang ajar masak kari ikan tak pakai santan. Tapi rasa kari tu memang awesome giler sebab kesegaran ikan dan kesedapan kari Babas tu.
 
 
Bahan-bahan

Kepala ikan jenahak dipotong 2 (Boleh gandakan kepala ikan , kalau nak makan untuk 4 orang) - kalau tak suka ikan jenahak, boleh guna ikan tenggiri, ikan merah dan ikan2 yang sesuai.

sepeket serbuk kari Ikan & Udang Babas (25gm) - gaul dengan secawan air
2 ulas bawang merah (sederhana besar) - kisar
2 ulas bawang putih (hiris halus)
sebiji tomato (belah 4)
4 batang bendi (potong 2)
1sk pati asam jawa
setangkai daun kari (saya tak letak sebab takde)
sedikit halba, jintan manis dan jintan putih
garam secukup rasa


Cara-cara

Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam periuk atau kuali. Tumis halba, jintan manis dan jintan putih hingga berbau wangi.



Masukkan hirisan bawang putih dan goreng sehingga perang.



Masukkan bawang kisar, bendi dan tomato. Tumis 2-3 minit.



Masukkan serbuk kari yang telah digaul dengan secawan air. Tambah lagi 2-3 cawan air. kalau suka kuah banyak boleh tambah lagi air. Tapi jangan banyak sangat, nanti kuah terlalu cair. Biarkan mendidih.



Masukkan ikan dan kacau sekali sekala sampai ikan masak (mendidih).



Hidang panas-panas.



Sangat sedap dimakan dengan nasi putih.





Friday, December 28, 2012

Makan Sup Gearbox di Ani Sup Utara...



Adalah juga 2-3 kali saya makan di Restoran Ani Sup Utara ni. Selalunya memang tak rancang, sebaliknya memang dah ada dekat-dekat dengan restoran ni dan kebetulan  juga sudah tiba masa untuk makan tengah hari atau makan malam. 

Restoran Ani Sup Utara ni banyak cawangannya di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Yang hairannya, tidak ada pula cawangannya di Utara Tanah Air. Mungkin nama `Utara' pada restoran Ani Sup ini akan jadi lebih laku di wilayah tengah Semenanjung Malaysia berbanding dengan di Utara tanah air sendiri. Almaklum apabila `sup' itu dijual di utara, mestilah dibuat di utara juga. Jadi kurang komersilnya untuk dibuka di Utara (just my 2 cents). 


Selalunya juga, kami akan makan Sup Gear Box di Ani Sup Utara ni. Memang sedap dan lembut sekali isinya. 




Untuk pertama kalinya kami cuba Nasi Ayam Penyet di sini. Hasya sebenarnya yang sibuk nak makan nasi lauk ayam. 


Minuman pilihan pula adalah jus kedondong. Saya memang suka sangat jus ni, tapi Mr. Hubby tak berapa suka hehehe.


Hasya minum Milo Ais je. 


Kesimpulannya, kalau terasa nak makan sup, bolehlah ke Ani Sup Utara ni sebab memang ada banyak pilihan sup. Menu lain-lain agak kurang pilihannya. Dah nyer nama restoran pun `sup' jadi jangan expect berlebih-lebihan.  


Sekian. 


Wednesday, December 26, 2012

Kenapa Aku Terus Membloging?


Terima kasih kepada semua yang sudi melawat dan membaca!


Kenapa aku terus membloging?


Kerana di sini,
Aku belajar menjadi seorang penulis..
Seperti mana seorang penulis buku
Menulis tanpa henti
Untuk menajamkan mindaku..
Agar aku menjadi produktif
Seperti mana seorang penulis buku
Cuma buku warna-warniku ini tanpa cetakan tanpa jilid
Tanpa bayaran untuk jadi tatapan..

Membloging banyak mengajarku…
Akan erti hidup..
Menjadi seorang penyabar
Harus menunggu detik-detik merakam kenangan
Menanti talian yang cemburu mengupload fotoku
Aku juga jadi seorang pemurah
Yang berkongsi pengalaman serta resepi-resepiku

Membloging juga adalah terapiku..
Untuk sentiasa tenang dan menghargai sesuatu
Untuk bisa tersenyum mengimbas memori
Di dalamnya album perjalananku…
Juga buku resepiku..
Terapi indah untuk sabar dan logik akalku

Di sini,
Aku dapat melihat diriku…
Yang kadang-kadang sinikal, tipikal, cliché, stereotaip
Kadang-kadang pula jadi terbuka, riang, suka, gembira
Ada kalanya juga aku duka, pilu, sepi, bermuram durja
Emosi yang terus bertukar ganti
Hari demi hari

Dan aku terus menulis pada hari ini…
Meskipun `Buku Pelawat’ ku mencecah angka 100 ribu.

Kenapa pula aku terus membloging?

Kerana aku seorang penulis,
Seperti mana seorang penulis buku…


Disember 26, 2012.. Sempena buku pelawatku 100,000….  



Terima kasih tak terhingga juga kepada yang sudi mengikuti blog ini...

Tuesday, December 25, 2012

Step by Step... Cheezy Pastry Crabsticks



Kadang-kadang tu saya pun hairan juga bagaimana saya boleh menjadi rajin. Selalunya yang memotivasikan saya adalah `perut yang lapar'. Seperkara lagi yang menjadi pendorong kerajinan ialah adanya stok bahan-bahan mentah tertentu dalam rumah.
 
Oleh kerana ada pastry puff dalam peti sejuk di samping perut yang lapar, maka sekali lagi saya menjadi rajin. Pastry puff, boleh buat puff apa sahaja yang kita suka. Maksudnya, apa sahaja yang anda ada dalam peti sejuk. Dan dalam peti sejuk saya ada crabstick hehehe....

 
 
Bahan-bahan (untuk buat 4 puff, kalau nak buat lebih, lebihkan je la bahan)
 
4 keping pastry puff
4 batang filament crabstick (saya celur seketika dan tos)
keju mozarella secukupnya
sedikit serbuk lada hitam
kalau suka boleh tabur keju parmesan (yang dah diparut)
 
Cara-cara
 
Panaskan oven 200 darjah. Ambil sekeping pastry puff.

 
 
Letak sebatang crabstick atas puff.

 
 
Taburkan sedikit serbuk lada hitam.

 
 
taburkan keju Mozarella secukupnya.

 
 
Lipat tutup pastry dan tekan-tekan kelilingnya guna garfu.



 
Hiris sedikit pada permukaan puff. Kalau suka taburkan sedikit keju Parmesan pada permukaan puff.


 
 
Susun dalam loyang dan bakar sehingga puff kembang dan berwarna sedikit perang.

 
 
Keluarkan dan hidanglah panas-panas. Resepi yang mudah & sedap. Puff ni macam beli di bakery.


 
 
 


Muffin Coklat Kasih dengan White Chocolate



Selain daripada coklat biasa yang berwarna coklat, saya juga suka sangat dengan coklat putih (white chocolate). FYI, coklat putih mengandungi cocoa butter, gula, susu dan garam. Oleh yang demikian, saya terfikir untuk buat Muffin White Choco pula.




Saya cuma guna resepi yang sama dengan Muffin Coklat Kasih dan ubah jenis coklat sahaja. Hasilnya memang sedap, sama sedapnya dengan guna coklat biasa tu. Kepada penggemar coklat putih, mari cuba resepi yang best ni.

Nota: Untuk rmelihat Muffin Coklat Kasih yang berwarna coklat boleh klik sini.


Bahan-bahan
 
200g coklat masakan (coklat putih)
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum (saya guna tepung kek/superfine)
1 sudu kecil baking powder 

Untuk hiasan boleh letak ikut kreativiti. Saya letak kisaran oreo dan badam.
 
 
Cara-cara
 
        
Cairkan coklat. Gunakan kaedah double boil. Masukkan mentega. Kacau sampai mentega cair. Tutup api. Ketepikan.



 

Dalam mangkuk lain, kacau telur dan gula hingga sebati. Tak perlu pukul sampai kembang. Saya pukul pakai spatula je.

 

Masukkan coklat cair tadi dalam mangkuk telur. Kacau sebati lagi. Panaskan oven 170 darjah.
 
 
 
Ayak tepung dan baking powder dalam mangkuk dan kacau lagi sehingga semua bahan sebati.


 
Saya sudukan adunan dalam bekas comel untuk cupcakes. Saya letak 2/3 isipadu bekas. Susun atas loyang pembakar.


 
Kemudian, saya tabur serbuk kisaran biskut oreo dan taburan badam kisar pada setiap bekas comel.

Bakar sehingga masak tapi jangan terover baked. Saya bakar 15 minit. Jangan bakar lama nanti kek jadi tak best. 
 
 
 
Dah siap.
 
 
 
Sedap muffin ni:)
 



Gebu dan moist

Saturday, December 22, 2012

The Hobbit... Perjalanan Yang Tidak Kami Dijangka..

Sepatutnya, minda saya harus bijak dalam mencari padanan. Malangnya, mungkin kerana saya semakin dimamah usia, maka saya dengan mudahnya berjaya dibawa oleh Peter Jackson untuk menerokai perjalanan yang tidak dijangka. Dan, setelah lebih sedekad berlaku dan berlalu, akhirnya, kejadian yang sama berulang kepada saya.
 
Persoalannya, mengapa saya tidak ingat bagaimana hairan dan hampanya saya sewaktu menonton sekuel pertama `The Lord of The Rings' iaitu `The Fellowship of the Ring' pada Disember 2001? Bukan saya sahaja, malah hampir ke semua penonton dalam panggung GSC Mid Valley ketika itu mengeluh hairan mengapa filem ini tergantung pada penghujungnya. Sedangkan perjalanan Frodo dan rakan-rakan belum berakhir dan masih di peringkat pertengahan.
 
Rupa-rupanya, saya harus menunggu setahun kemudian untuk sekuel seterusnya iaitu `The Two Towers' dan setahun lagi iaitu pada Disember 2003 untuk sekuel terakhir trilogi ini.
 
Isnin lepas  Disember 17, 2012 (setelah 11 tahun berlalu menonton sekuel pertama LOTR), saya dan Mr. Hubby merancang untuk menonton The Hobbit. FYI, The Hobbit bukanlah sekuel kepada LOTR sebaliknya filem ini adalah prekuel iaitu 60 tahun sebelum cerita `The Fellowship of the Ring' bermula. Makanya, yang dapat saya agak adalah watak Bilbo Baggins yang bakal menjadi teraju utama dan bagaimana Bilbo mendapat cincin yang menjadi titik tumpu dalam LOTR.



Kali ini saya tidak mahu beratur panjang atau hampa kerana gagal mendapatkan tempat duduk di GSC Mid Valley. Justeru, tiket saya beli secara online. FYI juga, adalah amat mudah dan menyenangkan pembelian secara online ini kerana bukan sahaja boleh memilih tempat duduk malah boleh terus cetak tiket yang anda beli. Apabila sampai di pawagam nanti, hanya perlu scan tiket yang dicetak sendiri sewaktu hendak masuk menonton.




Maka, dapatlah saya dan Mr. Hubby menonton prekuel LOTR ini. Kebetulan pula Mr. Hubby sudah membaca novel JRR Tolkien ini. Saya cuma sempat lihat cover depan buku sahaja yang saya susun cantik di rak buku di rumah. Justeru, keterujaan Mr. Hubby pastinya lebih kerana dapat melihat watak-watak dalam novel tersebut hidup di layar perak. Tambahan pula, layar GSC MV ini lebih hidup kerana dihasilkan secara 3D.




Dan sepertimana tajuk yang Peter Jackson bawakan iaitu `The Hobbit: An Unexpected Journey', begitulah juga saya dan Mr. Hubby. We didn't expect! Rupa-rupanya filem ini juga dibuat secara trilogi.

Dan, saya harus menunggu Disember tahun hadapan untuk sekuel `The Hobbit: The Desolation of Smaug' dan Disember 2014 untuk `There and Back Again...' Arrggghhh, tension je.. By the way, filem ini memang awesome.

p.s.: Kena baca novel ler nampaknya ni.

 
 


Friday, December 21, 2012

Step by Step.. Kek Mentega Keju



Semasa nak ke Morib minggu lalu, saya terfikir untuk buat kek. Tambahan pula, krim keju yang ada dalam peti sejuk, memang sudah lama saya simpan dan akan luput tempoh sebelum hujung tahun ini. Oleh itu, kena rajinkan diri juga untuk buat kek keju. Boleh juga bawa bekal ke Morib.
 
Kebetulan juga, semasa menggogle resepi-resepi di blogspot, saya terjumpa resepi Kek Mentega Keju oleh Dayang Jack. Nampak sedap sungguh kek Dayang Jack ni. Tengok bahan-bahan nya pun semua dah ada stok di rumah. Cumanya, Dayang Jack pesan suruh pakai mentega berkualiti seperti mentega SCS. Yang ni kena belilah sebab selama ni saya cuma pakai mentega lembu ladang je (farmcows hehehehe).
 
 
 
Dayang Jack juga pesan, bakar kek sampai kek warna perang. Sebab saya malas nak tunggu lama dan saya cucuk kek macam dah masak je, jadi saya keluarkan je kek ni meskipun kurang perang. Lepas tu saya letak je lah Cherry Filling yang masih ada baki dalam peti sejuk.
 
Saya juga guna dua loyang segiempat tepat saiz kecik. Dayang Jack guna loyang bulat. Saje je sebab saya nak test loyang yang beli di Ikea ni. Ok gakla loyang ni sebab kek tak melekat. 
 
Sedap je makan kek ni. FYI, ketika anda baca entry ni, kek ni telah pun hadam oleh insan-insan yang makan.

 
Gebu je

 
Bahan-bahan (saya cut paste dari Dayang Jack)
 
250g tepung gandum (ayak 3 kali bersama serbuk penaik)
1 sudu kecil serbuk penaik*
6 biji telur gred B (asingkan putih dan kuningnya)
200g mentega berkualiti tinggi (cth : SCS) - pada suhu bilik
135g krim keju - pada suhu bilik
2 sudu kecil esen vanilla
200g / 1 cawan gula kastor
secubit garam
keju parut untuk taburan - optional (saya tak letak)
 
Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 160C. Lengserkan loyang kek dengan mentega dan alaskan dengan kertas baking di dasar dan dan di sekelilingnya. Sapukan lagi dengan mentega. Ketepikan.
 
Putar mentega dan keju hingga kembang dan putih. Masukkan 1/3 cawan gula dan putar lagi hingga sebati dan gebu.

 
Masukkan kuning telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Kemudian masukkan esen vanilla. Sebatikan.

 
 
Untuk meringue : Putar putih telur bersama garam hingga berbuih (saya tak letak garam sebab mentega scs tu yg salted). Kemudian masukkan baki gula tadi sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan bertanduk.

 
Ambil sedikit meringue tadi dan satukan dengan adunan mentega. Kacau sebati secara kaup balik dengan rubber spatula atau senduk kayu. Kemudian ambil sedikit meringue dan ulangi proses hingga habis.

 
Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau secara kaup balik. Pastikan adunan tidak bergentel.

 
Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan ratakan. Jika ada keju parut, boleh juga taburkan di permukaannya (saya tak letak keju parut).
 
 
Bakarlah selama 1 jam atau hingga masak keperangan.

 
 
Ni rupa kek saya yang tak berapa nak perang.

 
 
Potong comel-comel.

 
 
Letak Cherry Filling. Tada, untuk bawa bekal.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...