Wednesday, December 24, 2014

Seriously Super Delicious Vanilla Cupcakes (with Blueberry filling) & Dia Doktor Hatiku...

Assalamualaikum.



Stress atau tekanan bukanlah kejadian aneh di kalangan manusia biasa (yang bukan mutant). Maka, apabila stress, setiap manusia perlukan terapi diri. Maka, antara terapi yang berkesan (disclaimer: mungkin tidak berkesan pada sesetengah orang), adalah dengan membaca novel. Selain daripada itu, membaking juga merupakan terapi yang boleh menenangkan jiwa. 

Malam ini apabila tiba-tiba je Mr. Hubby meminta untuk buat cupcakes, maka lajulah pula mixer dan butter dikeluarkan. Seterusnya, resepi Seriously Super Delicious Vanilla Cupcakes yang pernah saya buat sebelum ini, menjadi pilihan hati. Dah lama sungguh tak buat resepi idea dari Azie Kitchen ini.

filling blueberry di tengah-tengah


Kali ini juga, saya tambah filling dalam cupcakes (dah jadi macam muffin gitu). Saya letak filling blueberry. Jadi, bila gigit cupcake, terasa perisa blueberry. 



Cupcakes ni memang seriously sedap. Tambah awesome bila letak filling. Jadi bertambah mantap. Terapi membaking memang berkesan apabila melihat kecantikan rupa cupcakes ni. Saya comel-comelkan dengan membuat corak polka dot berwarna merah jambu. Bila dah naik, nampak macam corak bunga pula. 

Maka apabila cupcakes sudah tersedia, bolehlah dinikmati dengan minuman panas. Ketika ini, amatlah sesuai meneruskan terapi tekanan dengan membaca novel yang jiwang karat. Kali ni nak kongsi juga novel karya Radz Izara (BFF zaman USM) yang bertajuk `Dia Doktor Hatiku'. Memang terapi kan, yelah tajuknya pun ada perkataan `doktor hati' gitu. 

Itu dia ada foto kat belakang novel


FYI, novel yang comel ini (comel macam novelisnya) boleh dibeli di kedai-kedai buku. Saya baru nak koyak plastik novel ni. Punyalah busy kebelakangan ni. Takde life gitu hehehehe... 

Bahan-bahan

3/4 cawan  butter (170gm) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan tepung gandum)
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kastor (kurangkan sedikit)
3 sk vanilla 
1 1/4 cawan susu segar
2 1/2 sk baking powder

Cara-cara

Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.

Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur (satu persatu) dan esen vanilla sambil terus diputar.



Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.


adunan dah siap

Untuk hiasan, ambil sesenduk adunan, tambah pewarna merah jambu.



Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh. Paipkan sedikit blueberry filling ditengah-tengah adunan. 



Adunan berwarna merah jambu tadi, titikkan di sekitar permukaan.

 

Panaskan oven 170 darjah. Bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak. Nota: Saya bakar 20 minit sebab cup ni besar sedikit daripada cup biasa. 

Ini rupa cupcakes yang naik di dalam oven. Terapi minda kan?



Sekian.

Saturday, December 13, 2014

Ayam Masak Ginger Blackpepper

Hari ni nak share resepi simple lagi. 



Resepi ni saya dapat ilham selepas makan di kantin office. Pada satu hari (once upon a time) saya ke kantin untuk makan tengah hari. Tiba-tiba mata saya tertarik kepada lauk ayam yang dipotong kecik-kecik. I'm just wondering, lauk apa ni? Nak kata goreng kunyit, bukan. Paprik? Lagilah bukan. Masak apa ni? Naluri penuh persoalan menyebabkan saya menceduk lauk tersebut. 

Apabila lauk yang digaul dengan nasi putih itu disuapkan ke dalam mulut, rasanya memang lazat! Ada rasa pedas-pedas lada hitam, rasa wangi daun sup, rasa halia dan bawang. Masin-masin sikit dan manis-manis sikit. Cukup rasa gitu.

Maka, apabila takde idea nak masak apa, tetiba je saya teringat lauk yang saya tak tahu namanya apa ni. Jadi, saya cubalah masak sendiri berdasarkan lidah yang merasa. Hasilnya, tada... Jadik pun. Lazat dan cukup rasa. Saya pun bagi nama lauk ni `Ayam Masak Ginger Blackpepper'. Okeylah tu kot nama dia hehehe..


Bahan-bahan

5 bahagian kepak ayam (potong dua) -kalau nak guna bahagian lain pun boleh. suka hati. 
1 labu bawang besar - nak ganti dengan bawang merah pun boleh. Pandai2 adjust.
2 ulas bawang putih.
1sk lada hitam - kalau suka pedas, boleh tambah.
1 inci halia
1 batang cili merah (hiris)
1/2 kiub pati ayam
sedikit daun sup (hiris)
garam secukup rasa dan sedikit sahaja gula


Cara-cara

Ayam tu boleh goreng separuh masak dulu atau tak goreng pun boleh. Dua-dua versi saya pernah cuba. Dua-dua pun awesome juga. Kalau rajin saya goreng dulu, gaul sikit garam dan kunyit. Kalau malas, takyah pun takpe. Gambar yang saya post dalam entry ni versi tak goreng.

Nota: Kalau guna bahagian ayam yang besar-besar, baik goreng dulu. Almaklum takut tak masak pula. Itu sebab kat kantin tu dorang potong kecik-kecik.

Kisar bawang, lada hitam dan halia. Panaskan dua sudu besar minyak, tumis bahan-bahan kisar. Agak-agak dah naik bau, masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. 

Masukkan ayam dan pati ayam, kacau sesekali. Biar sampai ayam masak. 

Kalau suka berkuah, tambah sikit lagi air, ikut pada citarasa. Masukkan garam dan gula. Masukkan lada merah dan daun sup. Biar sampai ayam masak dan kuah pekat sesedap rasa.




Dah siap pun. Makan panas-panas, memang awesome. 



Sekian. 

Saturday, December 6, 2014

Ayam Roasted Kicap Awesome (ala masak kicap)

Assalamualaikum.



Selalunya saya masak roasted chicken adaptasi resepi Barat. Tapi hari ni saya nak kongsikan Ayam Roasted Kicap citarasa tempatan. Bahan-bahan yang saya gunakan, lebih kurang macam resepi Ayam Masak Kicap. Bezanya method memasak. Yelah, Ayam Masak Kicap digoreng dan ditumis. Resepi inovasi ini menggunakan method pembakaran di dalam oven. 

Hasilnya, memang sedap sangat. Dah dua kali saya masak resepi ni, cuma tak sempat nak kongsi. Kali pertama saya guna bahagian ayam yang dipotong kecil, kali ini saya gunakan ayam quarter dan tentunya quarter leg kegemaran keluarga. 

Bezanya juga resepi ini dengan resepi-resepi Barat, resepi ala masak kicap ini hasilnya berkuah. Justeru, sesuai dimakan dengan nasi. Tapi, kalau nak makan lauk sahaja pun boleh. Terpulang pada selera masing-masing. 

berkuah

Untuk kemeriahan berganda, boleh tambah kentang dan juga lobak merah. 

Resepi ini sangat mudah. Campak-campak sesuka hati. Must try! Anda pasti akan suka dengan hasilnya. Bukan anda sahaja, seisi keluarga juga. 


Bahan-bahan

3 keping quarter leg
1/2 cawan kicap manis
1sb sos tiram
1 labu bawang besar (potong bulat)
2 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 inci halia (hiris nipis)
1 batang cili merah (hiris)
1 batang lobak merah (potong sesuka hati)
1 biji kentang saiz besar (potong 8)
sedikit daun sup (hiris)
sedikit lada sulah
sedikit serbuk perisa/cukup rasa/pati ayam(kalau suka)
sedikit garam dan gula 
(kalau suka masak kicap yang manis, lebihkan gula)


Cara-cara

Letak ayam dalam bekas/loyang pembakar. Renjis sedikit minyak (minyak zaitun pun ok sangat). Lepas tu tabur jelah semua benda-benda kat atas tu. Akhir sekali renjis minyak sedikit lagi. 



Panaskan oven 200 darjah selsius. Bakar selama 50 hingga 60 minit. Ikut kepada tahap panas oven yang tidak pernah sama.



Hasilnya memang mengagumkan.



Sekian.  

Tuesday, December 2, 2014

Nutty Oreo Choc.. Apabila di rumah anda ada banyak kacang.

Assalamualaikum.



Maaflah kepada para pembaca yang setia, jujurnya saya memang dah jarang nak update blog. Saya memang kurang ada masa nak tulis blog sekarang ni. Atas faktor yang biarlah saya rahsiakan dahulu. Kalau ada rezeki nanti, saya akan berkongsi kepada pembaca semua tentang kesibukan saya ini. 

Hari ni saya ambil cuti. Rasa letih dan perlu sedikit rehat. Jadi, sempatlah saya nak menulis entry ni. Kudapan coklat kekacang yang saya beri nama, `Nutty Oreo Choc' ni dah lama saya buat. Dapat banyak dan menjadi kudapan yang digemari ramai. Tapi, sempat juga di simpan seminggu dua juga. Sebabnya, faktor nak jaga kadar gula dalam badan. Manis macam makan coklat. Takkan lah nak habiskan semua dalam satu masa.

Kalau di rumah anda ada apa-apa kekacang, bolehlah buat apa-apa sahaja kudapan kekacang yang anda suka. Caranya mudah, cuma cairkan coklat dan gaul sahaja dengan kekacang yang telah dipanggang atau disangai sebentar. Letak dalam cup kecil-kecil, tadaaa sudah siap untuk dikudap.




Untuk `Nutty Oreo Choc' ini saya tambah sedikit oreo hancur. Tujuan untuk tambah rasa. Bila kunyah macam ada rasa biskut sikit. Saya campur dua jenis kekacang iaitu kacang tanah dan almond. Saya juga tambah sedikit coklat oren untuk aroma oren yang wangi. 

Semua bahan-bahan ni lebihan raya hari tu. Almaklum tak sempat nak buat biskut-biskut sebab sarat mengandung.


Bahan-bahan

200gm hirisan kacang tanah
100gm hirisan badam
150gm biskut oreo hancur
400gm coklat
100gm coklat oren (potong kiub kecik-kecik)


Cara-cara

Sangai kekacang dalam kuali tanpa minyak sehingga sedikit je warna perang. 



Cairkan coklat masakan. Boleh guna kaedah double boiler.



Masukkan coklat cair dan oreo ke dalam kuali kekacang. Gaul sebati.



Sudukan adunan ke dalam paper cup kecil. Tambah satu kiub coklat oren pada setiap cup.



Masukkan paper cup ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 10 minit. Nutty Oreo Choc telah sedia untuk dimakan.

kecik je tangan Khayra



Sekian.

Saturday, November 15, 2014

Hasya Irdina.. Tahun 1, permulaan yang membanggakan

Assalamualaikum. 


We're proud of you.. Congrats.



Dua hari yang lepas, kami mendapat surat jemputan dari sekolah. Jemputan tersebut untuk ke Hari Anugerah Cemerlang 2014 yang diadakan pada hari ini, 15 Nov 2014.

Bulan ini, hampir tamatlah persekolahan Tahun 1 Hasya Irdina. Alhamdulillah, puteri kami mendapat keputusan peperiksaan akhir tahun yang membanggakan. Hasya mendapat A bagi semua subjek. Ini adalah peningkatan yang memberangsangkan bagi beberapa subjek seperti pelajaran jawi dan bahasa Arab. Nampaknya, dia semakin menyesuaikan diri dalam subjek-subjek yang baru dipelajarinya. 





Maka, pagi ini kami ke sekolah Hasya untuk melihat puteri kami menerima anugerah kecemerlangannya.

Plak anugerah


Menunggu giliran.


Dua kali Hasya naik ke pentas untuk menerima hadiah iaitu untuk anugerah cemerlang 5A dan tempat ketiga dalam kelas.  

Di atas pentas


Tentunya pencapaian ini amat menggembirakan hati. Semoga kejayaan hari ini menjadi pendorong untuk Hasya agar lebih gemilang pada tahun-tahun yang akan datang. Semoga juga, kami mendapat surat jemputan ke Hari Anugerah Cemerlang yang seterusnya. 

Mr Hubby & Khayra

Sekian.  



   

Thursday, October 30, 2014

Biskut Krim Kracker Homemade (uli guna tangan!)



Pernah terfikir buat biskut krim kracker sendiri tak?

Saya tak pernah terfikir pun. Selama ni beli sahaja biskut lemak dan masin ni yang jenama Jacob atau Cap Ping Pong. Tak payah susah-susah nak buat. 

Namun, sekiranya krim kracker homemade yang dihasilkan adalah sedap dan mudah, apa salahnya mencubakan? 

Kebetulan pula, terjumpa blog Ummu Aidan Arissa. Katanya, tak rugi buat biskut ni, sebab biskut ni sangat sedap. Tapi, kerugian akan tetap melanda. Sebabnya, krim kracker homemade ni akan menambah lemak dan menjadi pemusnah diet. 

Alamak pemusnah diet? Ni yang tak nak dengar nih. Tapi tak mengapa, lepas makan biskut lemak masin yang rangup ini, sila lari 5km. 

Nescaya 1km berlari = 2 keping biskut (mari membuat pengiraan). Jadi, kalau lari 5km, anda boleh makan 10 keping biskut. Okaylah tu, jangan makan semua biskut dalam satu masa. Makan separuh je :D ahaks!



 
FYI juga, saya uli guna tangan! Sebabnya, saya malas giler nak keluarkan mixer hook. Lagipun, saya tengok macam tak susah je. Nasib baiklah memang tak susah, tak uli lama pun. Ala-ala je gitu. 

Satu hal lagi, Ummu Aidan buat whole wheat cracker (resepi asal memang guna tepung whole wheat), tapi saya dah alter resepi ni. Guna tepung gandum cap sauh biasa. Kat umah ni dah ada macam2 jenis tepung dah, takyah nak tambah tepung yang lain pula. 

Bahan-bahan (5 bahan je)

1 cawan tepung gandum
1/2sk garam 
2sb mentega
2sb minyak zaitun
1/4 cawan air ( mungkin tak guna semua)

Nota: (letak 1/2sk garam kalau guna mentega unsalted. kalau mentega biasa tu sila kurangkan kepada 1/4sk. Kalau nak rasa light je, takyah letak pun takpe).


Cara-cara

Panaskan oven 200 darjah celcius. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan uli guna tangan. Sampai adunan boleh dibulatkan macam dalam gambar. 



Lepas tu letak air, sikit demi sedikit. Kalau adunan tu dah boleh melekat macam bola dan sebati seperti gambar di bawah, kira dah siaplah adunan. Kalau air tu tak habis, tak mengapa.


dah sebati dan senang dibentuk


Ambil adunan dan canai. Saya canai atas baking sheet, jadi, tak le melekat. Kalau adunan anda melekat dan melekit (sepatutnya tidak, adakah anda terlebih air?), sila taburkan tepung di atas papan canai. 





Lepas canai nipis, potonglah adunan tersebut mengikut bentuk yang anda gemari. Kalau suka bentuk kereta, pun boleh buat (kalau terer atau ada acuan). Saya buat bentuk petak je. Dapat dalam 24 keping gitu. 

Yang tepi2 tak cukup sifat tu, saya kumpul dan canai semula.


Nota: Guna pizza cutter, lebih senang memotong. 

Watak protagonis penting dalam resepi ni

Susun atas dulang pembakar. Saya guna garpu untuk buat lubang-lubang pada doh ni. Biasalah nak feeling lebih macam buat biskut krim kracker Jacob.



Bakar 15 minit atau sehingga permukaannya sedikit perang. Yang saya buat ni dah just nice.



Saya juga cadangkan supaya canai doh ni dengan lebih nipis, saya punya tebal sikit. Masa doh ni atas dulang pembakar, dia mampatkan dirinya sendiri. Yang nipis, jadi gemuk sedikit. 


 
Apa-apapun rupa bentuk atau ketebalannnya, biskut ini memang berhantu. Masa baru keluar oven tu, kena pesan pada diri sendiri, udah-udahlah mengudap. Aroma biskut yang panas, berlemak dan masin... Perghhh.. 

Tapi, tapi dan tapi... Penat wooo nak lari 1km untuk setiap 2 keping biskut. 

Kalau makan sepiring ni, kena lari 12km..
Tak ke boleh semput dan putus urat jadinya?


For one cracker = 37 calories, 2.1 g fat, 4.0 g carbohydrates, 0.5 g protein, 0 g fiber, 57 mg sodium.

Akhir kata, menurut link asal, kalau biskut anda tak habis:

Store in a container at room temperature for a few days (if they last that long).

"If they last long"? Mak aihhh, biskut saya dah habis pun!

Sekian.

Saturday, October 25, 2014

Tauhu Goreng Kicap dengan Udang

Assalamualaikum.



Kepada sesiapa yang suka makan tauhu, bolehlah cuba masak Tauhu Goreng Kicap dengan Udang. Masakan ni memang senang dan sedap rasanya. Sesuai untuk dimasak kalau ada terasa sedikit malas. Sebabnya, masakan ni sudah dikira lauk yang lengkap, sebab dah ada kuah (sekalipun hanya kuah kicap), tauhu dan udang. Kalau terajin sikit, boleh goreng ayam, ikan atau pun telur. Dah sedap sangat dah tu.. 

Oleh kerana masakan ni simple, maka tak le saya post foto step-by-step.. Anda juga boleh tambah bahan ikut kretiviti contohnya tambah lobak merah. 

Bahan-bahan

Tiga keping tauhu keras (potong 6 bagi setiap keping)
5-6 ekor udang
sedikit daun kucai (hiris)
2 ulas bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (cincang)
1cm halia (hiris)
1 batang lada merah (hiris)
3sb kicap manis
 1sb sos tiram
sedikit air (ikut naik kuah cair atau pun tidak)
sedikit lada sulah
1/2sk gula
garam secukup rasa

garam dan serbuk kunyit untuk digaul dengan tauhu


Cara-cara

Gaul tauhu dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng tauhu tapi tak perlu sampai garing. Ketepikan.

Panaskan 2sb minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada merah sehingga naik bau. Masukkan kicap, sos tiram dan udang. Kalau suka kuah banyak, tambahlah sedikit air. Kacau sehingga udang masak. Masukkan lada sulah dan gula serta garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan tauhu dan daun kucai. Kacau sekata.



Dah siap, senang je kan.

Sekian. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...