Saturday, October 25, 2014

Tauhu Goreng Kicap dengan Udang

Assalamualaikum.



Kepada sesiapa yang suka makan tauhu, bolehlah cuba masak Tauhu Goreng Kicap dengan Udang. Masakan ni memang senang dan sedap rasanya. Sesuai untuk dimasak kalau ada terasa sedikit malas. Sebabnya, masakan ni sudah dikira lauk yang lengkap, sebab dah ada kuah (sekalipun hanya kuah kicap), tauhu dan udang. Kalau terajin sikit, boleh goreng ayam, ikan atau pun telur. Dah sedap sangat dah tu.. 

Oleh kerana masakan ni simple, maka tak le saya post foto step-by-step.. Anda juga boleh tambah bahan ikut kretiviti contohnya tambah lobak merah. 

Bahan-bahan

Tiga keping tauhu keras (potong 6 bagi setiap keping)
5-6 ekor udang
sedikit daun kucai (hiris)
2 ulas bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (cincang)
1cm halia (hiris)
1 batang lada merah (hiris)
3sb kicap manis
 1sb sos tiram
sedikit air (ikut naik kuah cair atau pun tidak)
sedikit lada sulah
1/2sk gula
garam secukup rasa

garam dan serbuk kunyit untuk digaul dengan tauhu


Cara-cara

Gaul tauhu dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng tauhu tapi tak perlu sampai garing. Ketepikan.

Panaskan 2sb minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada merah sehingga naik bau. Masukkan kicap, sos tiram dan udang. Kalau suka kuah banyak, tambahlah sedikit air. Kacau sehingga udang masak. Masukkan lada sulah dan gula serta garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan tauhu dan daun kucai. Kacau sekata.



Dah siap, senang je kan.

Sekian. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...