Saya buka entry ini dengan ucapan Salam Aidiladha buat semua pengikut dan pembaca blog saya. Terima kasih kerana sudi membaca blog kerdil saya ni. Extra ucapan terima kasih kepada yang sudi follow blog saya. Saya nak kongsi quote daripada ahli falsafah dari French, Albert Camus:
sedapnya... |
Kali ini saya kongsi resepi Blueberry Cheesecake. Rasanya ini adalah resepi versi ke-3. Versi pertama, sedap tapi kurang cream cheese dan ada guna tepung. Sesuai kepada sesiapa yang nak makan cheesecake yang tak berapa cheezy. Resepi seperti link di bawah:
Versi ke-2 adalah versi dot dot dot yang teramat cheezy. Link versi dot dot dot. Yang ni guna cream cheese tanpa whipping cream.
Maka, versi ke-3 ini adalah resepi pertengahan. Seperti resepi dot dot dot guna banyak cream cheese, cuma kek yang ni ditambah dengan whipping cream. Rasanya lebih halus dan lazat. Tambahan pula, resepi asal saya ambil dari Ummi Kuantan dan ummi buat Oreo Cheesecake. Saya tukar jadi blueberry cheesecake hehehe. Betul kata Ummi, kek ini memang sedap sangat.
Bahan-bahan (loyang bulat 8 inci)
Dasar kek:
200gm biskut oreo - di buang krimnya - kisar atau tumbuk
50gm mentega cair
50gm mentega cair
Bahan kek:
500gm krim keju
110gm gula kastor
1/2sb esen vanilla
2 biji telur
150ml whipping krim
1sb lemon juice
blueberry filling secukupnya
Cara-cara
Dasar Kek :
Masukkan oreo kisar ke dalam acuan springform.
Cairkan mentega (saya panaskan dalam kuali) dan tuang ke dalam acuan. Gaul oreo
yang telah dikisar dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
Angkat dan ketepikan.
cairkan mentega |
tuang, gaul dan padat2kan |
bakar |
Bahan kek:
Putar keju krim dan gula
hingga sebati.
Kali ni guna jenama Anchor |
sedia untuk putar |
Masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan
whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
adunan kek |
Masukkan adunan dalam springform yang dah ada dasar tadi. Masukkan pula bluberry, saya masukkan satu-satu macam saya buat versi dot dot dot. Sebabnya, saya takut kek bertukar jadi biru hehehe.
Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven
dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan (kalau takut, takyah longgarkan, masuk terus dengan loyang dalam peti sejuk). Biarkan sejuk,
tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau
semalaman.
Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka. Saya tambah lagi blueberry di bahagian tengah kek. Tapi jangan letak banyak sangat, kalau terlalu berat, nanti kek runtuh hehehe.
Yippie... Yippie.. Kek dah siap untuk dibawa pulang ke kampung. Belum sempat bawa balik dah sepotong dimakan di rumah akibat permintaan yang tidak dapat ditolak.
Rasa manis, berkrim dan sedikit masam.. Gabungan hebat. |
Dan ini pula rupa dah tinggal separuh selepas dikorbankan pada pagi raya korban. Semoga Aidiladha ini bertambah manis dan berkrim dengan kehadiran kek yang lazat.
Tinggal separuh |
Selamat mencuba!
39 comments:
kak, nak tanye, sb tu stand for ape ek? tablespoon ke?
sb tu sudu besar @ tablespoon :)
sedapnya nampak resepi ni..nk try la..tq for ur recipe..do follow me..I;m a newbie..I'm done yours..:) tq
Terima kasih Annur. Beri link blog awak sbb saya click pada iD awk, mcm takde link ke blog :)
Akak..if sy guna springform pan yg 10 inc leh x?
boleh, tapi lagi rendah kek tu nanti.. (tak tinggi).. nanti mcm leper dan x cun.. nipis pula lapisan basenya. apa2pun, rasanya tetap sama.. kalau boleh pakailah loyang 8 inci supaya kek tinggi dan cantik.
Ok..tq akak 4 da infO..tak sbar nak cube..1st time nak wat cheese cake nie..nk wat tOk besday abah sy..dOakn smOge bjye ea..ehehe.. :)
ok.. semoga berjaya. jgn lupa, sejukkan dulu kek dalam peti sejuk baru keluarkan dari loyang. cheesecake memang tak firm kalau tak sejuk.. :)
salam kak..nak tanya...bluebery filling 2 buat sendri ea?ke ada jual?die mcm jem bluebery ea??
salam dik, bukan buat sendiri.. dia ada jual di kedai yang jual bahan-bahan bakery. di cold storage juga ada jual. boleh juga guna pie filling. beza dengan jem sbb tak selikat jem dan tak semanis jem.. yang lebih cantik kalau ada buah2nya. jem tak ada buah..
kak weezana,(kakak ke yek?hihihi) mcm mana nak tranfer cheese kek tu ke cake board tu ye?harap dapat membantu..klu ada step by step lg best..heheheh
yaati, x dapat nak step by step sebab masa pindahkan tu memang tense juga. sebabnya ken aperlahan2 tolak dia sikit2 dari loyang ke board. guna loyang yang boleh buka tepi2 dia. tak pun guna baking paper, lebih senang untuk tolak sikit2... :)
Assalam kak.water bath tu mcm mana?
Wassalam Lylia,
Akak ada terangkan di link ni:
http://emiliaputeri.blogspot.com/2011/12/kaedah-bain-marie-atau-water-bath.html
kak, saya nak tanyer.. knp blueberry yg bulat2 tu sy buat n buh atas kek, tapi die jatuh atau masuk ke dalam.. xjadi mcm akak buat.. kenapa?
memang kebanyakannya akan turun ke bawah, tapi ada yg akan timbul. letak pelan2..
Excellent piece of information, I had come to know about your website from my friend kishan, kerala,i have read atleast 8
posts of yours by now, and let me tell you, your site gives the best and the most interesting information. This is just
the kind of information that i had been looking for, i'm already your rss reader now and i would regularly watch out for
the new posts, once again hats off to you! Thanx a lot once again, Regards, bob marley quotes
Hi kalam sai, thank you for following my blog. I deeply appreciate your kindness in reading my blog posts. Your comment make me want to write more.. Thanks again. Regards, wizana.
Wahhh, nampak menarik plakk. hehehe. Nanti saya curi sikit ea resepi ni nak try buat sendiri. kihkihkih. Nanti kalau ada masa jemput2 singgah blog saya ye http://www.mamafisya.com/
Terima kasih sudi datang sini. Nanti saya melawat blog fazliana :)
Terima kasih yer...sy dah try resepi ni
sama2 Niza :)
Salam Akak. Resepi yang Akak buat tu boleh buat 1kg kek kan?
wassalam cik Anese, akak pun tak pasti kek ni berapa kg..
Salam sis.. kalau x guna lemon juice bley x ??
eyfa, effect dari segi rasa..
salam emiia.. saya dah cuba cheede cske ni mmg sedap u... thanks for sharing yeah
Wassalam mdraze, sama2.. tq sudi cuba :)
Dah cuba..mmmg sedap...terima kasih yer sudi kongsi resepi
Sama2 Niza Ramli <3
Sis , kalo blueberry filling tu tukar jadi blueberry jem ok x ek? Sbb dlm peti sejuk cuma ada blueberry jem je. Ahhahaa
Alhamdulillah..menjadi itk first trial even blueberry xde, rase still sgt sedap and may officemate kate blh wat jual ni. Thanks kak for the recepi..
alhamdulillah norliza saad :)
Sedapnyaaa.. esk nk buat untuk jamuann harap2 menjadi lerr hiks. Tq sudi share resepi 😊
Sama-sama Nina :)
salam, bakar dgn api atas bawah atau bawah shj?
Maaf nk tanya, macam mana puan keluarkan kek dan pindahkan ke atas board tu ye.bahagian bawah tak pecah?
Suka baca blog Wizana....Akk dh follow...
Terima kasih Puan Nursuri
Post a Comment