Thursday, October 30, 2014

Biskut Krim Kracker Homemade (uli guna tangan!)



Pernah terfikir buat biskut krim kracker sendiri tak?

Saya tak pernah terfikir pun. Selama ni beli sahaja biskut lemak dan masin ni yang jenama Jacob atau Cap Ping Pong. Tak payah susah-susah nak buat. 

Namun, sekiranya krim kracker homemade yang dihasilkan adalah sedap dan mudah, apa salahnya mencubakan? 

Kebetulan pula, terjumpa blog Ummu Aidan Arissa. Katanya, tak rugi buat biskut ni, sebab biskut ni sangat sedap. Tapi, kerugian akan tetap melanda. Sebabnya, krim kracker homemade ni akan menambah lemak dan menjadi pemusnah diet. 

Alamak pemusnah diet? Ni yang tak nak dengar nih. Tapi tak mengapa, lepas makan biskut lemak masin yang rangup ini, sila lari 5km. 

Nescaya 1km berlari = 2 keping biskut (mari membuat pengiraan). Jadi, kalau lari 5km, anda boleh makan 10 keping biskut. Okaylah tu, jangan makan semua biskut dalam satu masa. Makan separuh je :D ahaks!



 
FYI juga, saya uli guna tangan! Sebabnya, saya malas giler nak keluarkan mixer hook. Lagipun, saya tengok macam tak susah je. Nasib baiklah memang tak susah, tak uli lama pun. Ala-ala je gitu. 

Satu hal lagi, Ummu Aidan buat whole wheat cracker (resepi asal memang guna tepung whole wheat), tapi saya dah alter resepi ni. Guna tepung gandum cap sauh biasa. Kat umah ni dah ada macam2 jenis tepung dah, takyah nak tambah tepung yang lain pula. 

Bahan-bahan (5 bahan je)

1 cawan tepung gandum
1/2sk garam 
2sb mentega
2sb minyak zaitun
1/4 cawan air ( mungkin tak guna semua)

Nota: (letak 1/2sk garam kalau guna mentega unsalted. kalau mentega biasa tu sila kurangkan kepada 1/4sk. Kalau nak rasa light je, takyah letak pun takpe).


Cara-cara

Panaskan oven 200 darjah celcius. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan uli guna tangan. Sampai adunan boleh dibulatkan macam dalam gambar. 



Lepas tu letak air, sikit demi sedikit. Kalau adunan tu dah boleh melekat macam bola dan sebati seperti gambar di bawah, kira dah siaplah adunan. Kalau air tu tak habis, tak mengapa.


dah sebati dan senang dibentuk


Ambil adunan dan canai. Saya canai atas baking sheet, jadi, tak le melekat. Kalau adunan anda melekat dan melekit (sepatutnya tidak, adakah anda terlebih air?), sila taburkan tepung di atas papan canai. 





Lepas canai nipis, potonglah adunan tersebut mengikut bentuk yang anda gemari. Kalau suka bentuk kereta, pun boleh buat (kalau terer atau ada acuan). Saya buat bentuk petak je. Dapat dalam 24 keping gitu. 

Yang tepi2 tak cukup sifat tu, saya kumpul dan canai semula.


Nota: Guna pizza cutter, lebih senang memotong. 

Watak protagonis penting dalam resepi ni

Susun atas dulang pembakar. Saya guna garpu untuk buat lubang-lubang pada doh ni. Biasalah nak feeling lebih macam buat biskut krim kracker Jacob.



Bakar 15 minit atau sehingga permukaannya sedikit perang. Yang saya buat ni dah just nice.



Saya juga cadangkan supaya canai doh ni dengan lebih nipis, saya punya tebal sikit. Masa doh ni atas dulang pembakar, dia mampatkan dirinya sendiri. Yang nipis, jadi gemuk sedikit. 


 
Apa-apapun rupa bentuk atau ketebalannnya, biskut ini memang berhantu. Masa baru keluar oven tu, kena pesan pada diri sendiri, udah-udahlah mengudap. Aroma biskut yang panas, berlemak dan masin... Perghhh.. 

Tapi, tapi dan tapi... Penat wooo nak lari 1km untuk setiap 2 keping biskut. 

Kalau makan sepiring ni, kena lari 12km..
Tak ke boleh semput dan putus urat jadinya?


For one cracker = 37 calories, 2.1 g fat, 4.0 g carbohydrates, 0.5 g protein, 0 g fiber, 57 mg sodium.

Akhir kata, menurut link asal, kalau biskut anda tak habis:

Store in a container at room temperature for a few days (if they last that long).

"If they last long"? Mak aihhh, biskut saya dah habis pun!

Sekian.

10 comments:

Rosaini Mahfoz said...

Terbaik la wiz..thanks ��

Juls Julie80 said...

Ya Allahh sedapppnyerr...!!!

nak2 plak kalau cicah kopi o ptg2 tuuu...

pas makan, x yah rasa bersalah..pejam mata jer..bhahahah

hidayu ayumie said...

Wahhh tak sngka ade gak resepi kraker..
Bleh cube ni...
Thanx kak

Nur Zayyani Liman said...

Salam kenal..
Senang rupenye nak buat krim kraker ni..nice tutorial

weezana said...

Ros, cuba tau.

juls, memang sedap walaupun makan tutup mata, tetap ada rasa bersalah hahaha..

hidayu, akak pun tak sangka wujud resepi biskut kering haha..

wassalam nur zayyani, boleh cuba, senang je buat ni :)

kehidupan sihat said...

best pulak tengok buat biskut kering ni..

biasa beli je kan..boleh cuba lepas ni.:)

salam perkenalan sis

jemput ke blog nana

weezana said...

nanti saya ke blog nana..
biskut kering ni best masa makan panas2. sedap sangat!

Nor Lailee Ahmad said...

Nak share jugak...TQ

Nor Lailee Ahmad said...

Nak share jugak...TQ

weezana said...

No problem Nor Lailee:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...