Selain daripada coklat biasa yang berwarna coklat, saya juga suka sangat dengan coklat putih (white chocolate). FYI, coklat putih mengandungi cocoa butter, gula, susu dan garam. Oleh yang demikian, saya terfikir untuk buat Muffin White Choco pula.
Saya cuma guna resepi yang sama dengan Muffin Coklat Kasih dan ubah jenis coklat sahaja. Hasilnya memang sedap, sama sedapnya dengan guna coklat biasa tu. Kepada penggemar coklat putih, mari cuba resepi yang best ni.
Nota: Untuk rmelihat Muffin Coklat Kasih yang berwarna coklat boleh klik sini.
Bahan-bahan
200g coklat masakan (coklat putih)
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum (saya guna
tepung kek/superfine)
1 sudu kecil baking
powder
Untuk hiasan boleh letak ikut kreativiti. Saya letak kisaran oreo dan badam.
Untuk hiasan boleh letak ikut kreativiti. Saya letak kisaran oreo dan badam.
Cara-cara
Cairkan coklat. Gunakan kaedah
double boil. Masukkan mentega. Kacau sampai
mentega cair. Tutup api. Ketepikan.
Dalam mangkuk lain, kacau telur dan gula hingga sebati. Tak perlu pukul sampai kembang. Saya pukul pakai spatula je.
Masukkan coklat cair tadi dalam
mangkuk telur. Kacau sebati lagi. Panaskan oven 170 darjah.
Saya sudukan adunan dalam bekas
comel untuk cupcakes. Saya letak 2/3 isipadu bekas. Susun atas loyang
pembakar.
Bakar sehingga masak tapi jangan
terover baked. Saya bakar 15 minit. Jangan bakar lama nanti kek jadi tak best.
Dah siap.
Sedap muffin ni:)
Gebu dan moist |
No comments:
Post a Comment