Resepi hari ni saya belajar daripada My Mom. Simple je, ayam goreng je.. Tapi, saya buat Step by Step.. juga. Sebab blog ni bukan sahaja untuk berkongsi resepi tetapi juga sebagai buku resepi rujukan saya sendiri.
Ayam goreng rangup (My Mom's recipe) ni memang sedap. Dah ler sedap, rangup pulak tu. Kena makan panas-panas baru feel bila kunyah krapp.. krupp..krapp..krupp..
Mr. Hubby ngan Hasya pun suka ratah ayam ni. Mr. Hubby boleh ratah sekalipun dah sejuk. Walaupun krapp..kruppnya dah kurang bila sejuk, tapi peresapan bahan-bahan yang digaul menjadikan ayam goreng ini tetap sedap.
Bahan-bahan
Setengah ekor ayam (dipotong 8, kalau suka besar sikit, potong le 6 je)
5 cm halia
5 cm kunyit hidup
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa (1 - 1 setengah sk)
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
Cara Penyediaan
1. Tumbuk atau kisar halia, kunyit dan bawang putih sehingga lumat.
2. Masukkan garam dan gaulkan ayam dengan bahan tumbuk tadi.
3. Campurkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul dengan sudu hingga sebati.
4. Panaskan minyak. Golek-golekkan ayam ke dalam campuran tepung supaya ayam tersebut disaluti tepung.
5. Goreng ayam sehingga masak (berwarna keperangan).
6. Sedia untuk dihidang.
Ayam Goreng Rangup ini sesuai dimakan begitu sahaja, cicah dengan sos dan juga makan dengan nasi.
Saya makan dengan nasi dan kari daging. (resipi kari daging, klik sini). Terima kasih kepada My Mom.
2 comments:
tq...best la blog you...yg paling sy suka sbb ada step by step....tqvm lots of recipes...<3 u
Terima kasih juga sebab sudi datang.. selamat mencuba :)
Post a Comment