Wednesday, December 7, 2011

Step by Step... Sweet & Sour Chicken (Chinese Style)

Hari ni tekak ada rasa perit sikit. Jadi tak nak masak yang pedas-pedas. Kalau nak makan masakan tak pedas, chinese food ler jawabnya. Malam tadi Mr. Hubby ada request suruh masak Kung Pao Chicken lagi. Masalahnya, saya tak rasa pulak nak makan Kung Pao Chicken. Kita masak Kung Pao lain kali ye Mr. Hubby.




Hari ni saya nak masak masakan Cina yang saya suka iaitu Sweet & Sour Chicken atau dalam bahasa ibunda saya `Ayam Masak Masam Manis'. Nom.. Nom... Nom.. (bunyi orang makan kat Cafeworld- online game dalam facebook tu)....





Bahan-bahan


Untuk Sos Masam Manis (boleh kurangkan jadi separuh adunan kalau tak nak sos banyak)
1/2 cwn sos tomato
1 sk kicap manis
1/3 cwn cuka
1/2 cwn gula perang
3/4 cwn gula pasir
3/4 cwn jus nenas (saya guna nenas Ayam Brand)
2 sudu makan tepung jagung
(tambah sesudu lagi kalau suka sos yang lebih pekat)
                                   sebiji carrot (optional)


Untuk Ayam Goreng
5 keping dada ayam (saiz kecil)
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1 sk gula
1/2 cwn + 2 1/2  sudu makan air sejuk
1/2 sk garam


Cara Memasak

Untuk sos

1. Satukan jus nenas dengan tepung jagung dalam mangkuk dan gaul hingga sebati.


nenas tu amik jus dia je



2. Bahan-bahan lain satukan dalam periuk dan masak menggunakan api sederhana sehingga panas.





3. Masukkan adunan jus nenas tadi ke dalam periuk. Kacau sehingga mendidih.




4. Masukkan lobak merah yang telah dipotong kecil (saya potong bulat-bulat)




5. Biarkan sos menjadi pekat baru tutup api. Biarkan sejuk ke suhu bilik.




Untuk ayam

1. Ayam potong kecil-kecil.





2. Satukan tepung gandum, tepung jagung, baking powder, baking soda, gula dan air dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.



3. Masukkan kepingan ayam dalam mangkuk adunan. Gaul sehingga semua kepingan ayam disaluti adunan.





4. Panaskan minyak (gunakan minyak yang agak banyak) dan goreng kepingan ayam tersebut sehingga berwarna perang. Guna api sederhana sahaja.



5. Angkat dan toskan.



6. Dah siap, untuk dimakan dengan Sweet & Sour Sauce tadi. Itadakimasu! Haih, cakap Jepun pulak sbb tak tau cakap Cina :D



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...