Monday, December 26, 2011

Sejak bila Noh Hujan jadi Indonesian Band?

Gambar saya ambil dari forum hiburan


Aneh.

Keliru.

Memalukan.


Aneh kerana saya tertanya-tanya bila pula Noh (Hujan) dah jadi band dari seberang? Meskipun keanehan itu terus melanda namun itulah kenyataannya. Itu adalah kenyataan yang dilaporkan oleh salah sebuah akhbar arus perdana: New Straits Times.

Adakah NST cuba buat lawak pada hari ini? Tapi, hari ini bukan 1 April untuk kita membuat lawak April Fool. Hari ini adalah hari Krismas. Lawak yang paling sesuai untuk dibuat hari ini adalah bertanyakan soalan:

"Apa yang kamu dapat daripada Santa?"

Keliru. Tapi bukan saya yang keliru. Wartawan yang tulis tu yang keliru. Editor NST yang baca tu pun sama tahap kekeliruannya.

Memalukan. Manalah reporter tu nak taruk muka. Dia mesti guna nama samaran kalau terpaksa buat liputan pada masa akan datang yang melibatkan Noh atau band Hujan. NST pun sama la jugak, dapat kesan contengan arang.


Sesapa yang tak tahu:
Ini adalah Noh (Hujan)

Yang versi online pun sama. Dah 24 jam berita keluarpun tak dibetulkan lagi (semasa saya tulis ni memang tak betul, tak tau la kalau dah dibetulkan). Sila klik link di bawah untuk baca berita online:




Moralnya:

Tulislah apa yang kita tahu. Sekiranya nak tulis apa yang kita kurang tahu, silalah rujuk dahulu.

Sekian.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...