Thursday, December 15, 2011

Step by Step... Spicy Crispy Beef (Chinese Style)

Mesti ramai yang suka Chinese Food kan? Kalau di US, Chinese Food memang popular sangat. Semua kaum boleh terima. Sebabnya, Masakan Cina senang dimasak, jadi tak perlu tunggu lama2 di restoran. Cepat dan sedap. Kalau restoran yang besar-besar tu, kebanyakannya ada servis pandu lalu. Lagi memudahkan pelanggan. Tambahan pula, portionnya banyak, harganya pun murah. Ini amat menggembirakan hati omputih, omhitam (perkataan baru) dan omhispanic.




Atas kepopularan Chinese Food, jangan terkejut kerana di US ada fast food makanan cina yang setanding dengan fast food makanan barat. Fast food cina ni namanya Panda Express. Sekarang ni Panda Express ada 1,321 cawangannya di 38 negeri di US dan Puerto Rico. Hebatkan?

Dan hari ini, saya nak berkongsi salah satu masakan yang amat popular di restoran-restoran Cina iaitu crispy beef. Masakan ini sedap, crispy, manis, masin, sedikit pedas dan berempah. Bila kunyah, terasa kerangupannya. Tak rugi mencuba kalau anda memang suka Chinese Food.




Amaran: Kalau lidah anda bukan bersifat international, sila abaikan entry ini :D


Bahan-bahan

350gm daging lembu
2 biji telur (dipukul)
1/2 sk garam
5 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan 5 spice powder
minyak masak (goreng guna minyak banyak, kalau deep frying lagi bagus)


Untuk Sos
Sebiji lobak merah saiz sederhana (potong memanjang kecil2)
Setangkai daun bawang (potong kecil2)
2 ulas bawang putih (cincang)
1 inci halia (hiris)
2 cili merah (buang biji dan potong kecil2)
4 sudu makan gula
3 sudu makan cuka
2 sudu makan kicap cair (kalau takde, pakai kicap manis pun ok)
1 sudu makan tepung jagung dan 2 sudu makan air (gaul dalam mangkuk)
secubit garam

Cara memasak

Hiris daging panjang-panjang dan halus. Gaul dengan sedikit tepung jagung.


inilah cara potongnya, tapi kalau terer, leh lagi nipis.

Dalam mangkuk, satukan tepung jagung, garam, telur dan rempah. Kacau hingga sebati.


Ini 5 spice powder kalau korang tak tau


anak dara ku sedang mengacau

Masukkan daging dalam mangkuk rempah dan gaul sebati.





Panaskan kuali, letak minyak secukupnya dan goreng daging hingga garing.



angkat dan toskan



Untuk sos

Panaskan kuali. Masuk 1 sudu makan minyak masak. Setelah minyak panas, masukkan lobak merah. Kacau lebih kurang 3 minit.


potong lobak seperti ini atau nipis lagi


Masukkan daun bawang, bawang putih, halia dan lada. kacau lagi.




Masukkan bahan-bahan lain.



dah pekat ler ni

Apabila sos jadi pekat, masukkan daging dan kacau sebati.



Spicy Crispy Beef sudah sedia untuk dikunyah.




2 comments:

Siti Masri Ayu Abd Malek said...

Masukkan bahan2 yg lain tu mcm mn? example kicap dgn apa lg ya? confuse jap...

weezana said...

Kicap, cuka dan gula :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...