Thursday, December 29, 2011

Step by Step... Egg Benedict (breakfast yang simple)Kadang-kadang tu memang tak sangka resepi yang mudah dan simple bahan-bahannya, boleh menghasilkan makanan yang begitu sedap!

Tanpa berlengah lagi, pada pagi yang cerah diterangi cahaya mentari yang kejinggaan ini, saya ingin berkongsi satu resepi yang mudah tetapi hebat iaitu `Egg Benedict'.
Resepi ini saya terjumpa selepas berjalan-jalan di alam maya. Terima kasih yang tak terhingga kepada Zurin di My Resepi atas resepi beliau yang sungguh sedap ini. Memetik kata-kata Zurin, "Hanya guna roti dan telur sahaja. Sgt senang, murah & berkhasiat untuk kanak2 dan dewasa" dan kata-kata itu sungguh benar belaka..... :)


Bahan-bahan

2 biji telur
2 keping roti putih
lada hitam - freshly cracked
Sedikit butter atau majerin
Garam
Sedikit keju Mozzarella (saya tambah)


Cara-cara

Potong tepi-tepi roti (kalau tak buang nanti hangit atau terbakar) dan butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.


Letakkan sekeping roti di dalam bekas.
Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam.Taburkan sedikit cheese.Bakar pada suhu 180 C selama 15-20 minit atau hingga telur putih masak dan telur kuning cair sedikit.


dalam oven


Dah dikeluarkan, panas!

Sangat mudah disediakan dan sangat sedap dimakan!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...