Rasa macam dah lama je tak buat kek! Jadi, hari ni pagi2 lagi dah berazam nak buat kek. Kebetulan pula semalam baru beli 4 ketul cream cheese. Sejak dari malam tadi asyik terbayang-bayang je nak buat cheesecake.
Tapi nak buat cheesecake apa ye?
Bila buka peti sejuk terpandang pula 3 biji carrot. Nak buat carrot cheesecake la. Dulu pernah buat sekali, hmmm ni kali kedua la nampaknya. Jom kita lihat apa bahan-bahannya!
Bahan-bahan
Bahan A
250 gm cream cheese
150 gm mentega
230 gm gula castor
5 biji telur
Bahan B (diayak bersama)
230 gm tepung gandum
1 sk baking powder
Bahan C
50 gm parutan lobak merah - perah dan buang air (lebih kurang sebiji carrot)
1 sk esen vanilla
1/4 cawan kismis
1/8 cawan badam cincang
(boleh juga tambah kekacang lain seperti walnut tapi tempoh pembakaran akan berubah sedikit)
Bahan D (Topping)
250 gm cream cheese
100gm mentega
100 gm gula icing
1 sk perahan lemon
Cara Menyediakan
Putar Bahan A hingga berkrim.
Masukkan gula castor dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
Masukkan Bahan B sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati.
Masukkan parutan lobak merah, kismis, badam dan esen vanilla. Gaul sebati menggunakan senduk.
Masukkan ke dalam loyang dan bakar secara water bath (bain-marie) rujuk sini untuk mengetahui lebih lanjut kaedah bain-marie ini. Bakar pada suhu 170 darjah lebih kurang 55-60 minit/ sehingga masak.
Penyediaan Topping
Sapukan atas kek setelah kek sejuk. Saya gunakan garfu untuk mencorakkan sedikit kek ni. cuma garis2kan je guna garfu.
Sebelum diletak topping |
Selepas diletak topping |
No comments:
Post a Comment