Friday, January 20, 2012

Step by Step.. Colorful Checkerboard Cake (untuk birthday Hasya)



Pada 19 Januari 5 tahun yang lalu, Hasya telah hadir dalam hidup kami. Hasya sangat comel dan menjadi puteri hati kami berdua.

Hasya

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun, semalam puteri sulung kami menyambut ulang tahun yang ke-5.



Meskipun saya dan Mr. Hubby amat penat kerana banyak tugas yang perlu disiapkan di pejabat, namun kami usahakan satu sambutan hari jadi yang simple untuk Hasya. Kesibukan juga mengekang kami daripada menjemput tetamu datang ke rumah.



Saya buatkan Colorful Checkerboard Cake untuk Hasya. Resepi kek ini saya olah semula daripada resipi kek di belakang kotak Checkerboard Cake Pan Set oleh Wilton.


Terus terang saya katakan, buat kek ini memang remeh dan mencabar. Sangat penat! Sebabnya, kena berhati-hati terutamanya semasa nak paipkan adunan ke dalam loyang. Kalau tak berhati-hati, nanti warnanya akan bercampur2 tak tentu hala. Seperkara lagi, sebenarnya saya buat 4 warna, tapi warna ungu dan merah jambu jadi hampir sama pula. Jom lah kita tengok cara saya menyediakan Kek Dam Warna-warni untuk Cik Hasya Irdina.


 
Bahan-bahan

227gm mentega/marjerin
2 cawan gula
3 biji telur
2sk esen vanilla
4 cwn tepung gandum ayak dgn 1sk garam dan 1 sudu makan baking powder
2 cawan susu segar
Pewarna (suka hati anda nak warna apa)

sedikit strawberry filling dan 200ml whipping cream

Cara-cara

Putar mentega dan gula sehingga kembang dan berkrim.



Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Putar lagi.



Masukkan bahan-bahan yang diayak sedikit demi sedikit berselang-seli dengan susu. Pukul sebati.





Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian mengikut berapa warna yang anda mahu. Saya buat 4 warna: kuning, merah jambu, ungu (nampak macam pink juga!) dan hijau epal.



Letakkan pembahagi adunan (jenama wilton) dalam salah satu loyang. Tuangkan adunan dengan berhati-hati dan mengikut kreativiti (tuang adunan separuh paras loyang sahaja). Saya paip adunan bagi mengelakkan comot di merata tempat.




Cabutkan pembahagi adunan dengan berhati-hati, bersihkan dan ulang langkah yang sama pada loyang kedua dan ketiga.




Panaskan oven 170 darjah dan bakar adunan selama 20 ke 25 minit atau sehingga masak.



Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.



Setelah kek sejuk, Putar whipping cream sehingga kental.



Sapukan strawberry filling pada permukaan kek pertama dan kemudian sapukan sedikit cream.



Cantumkan dengan kek kedua dan ulang langkah yang sama. 



Pada permukaan kek ketiga, sapukan lebihan whipping cream. Saya taburkan sedikit coklat urai berwarna pink kuning untuk nampak cantik.




 
Sempena ulang tahun kelahiran Hasya, kami juga hadiahkan seutas jam tangan Barbie dan beg comel Minnie Mouse.




Akhir kata, sepanjang 5 tahun ini, Hasya sentiasa comel membesar di hadapan kami. Semoga Hasya akan cemerlang dan bahagia dalam hidup, amin.


6 bulan

Setahun 1/2

2 tahun
  
2 tahun 1/2
3 tahun

4 tahun

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...