Monday, January 2, 2012

Step by Step... Ayam Masak Merah



Ayam masak merah amatlah sesuai dimakan dengan nasi putih, nasi tomato ataupun nasi minyak. Saya ingin kongsikan cara saya menyediakan masakan popular ini.


Bahan-bahan

400gm ayam (5 potongan yang sederhana sahaja saiznya)
6 tangkai cili kering (dipotong, direndam, dicuci dan ditos)
1 inci halia
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
100 gm tomato puri
1/2 cawan sos tomato
1 tin kecil kacang hijau (saya guna kacang pea AyamBrand)
sebiji bawang besar dipotong bulat (yang ni saya tak letak)
Garam dan gula secukupnya
serbuk kunyit untuk menggoreng ayam


Cara Memasak

Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam.



Panaskan minyak, dan gorang ayam sehingga ayam masak dan berwarna keemasan.



Tos dan ketepikan.



Kisar cili kering, bawang dan halia.



Panaskan minyak (lebih kurang 4 sudu besar minyak). Tumis bahan-bahan kisar sehingga masak dan agak kering.



Masukkan tomato puri dan sos tomato, kacau lagi. Jika kuah terlalu pekat, boleh tambah sedikit air.



Masukkan kacang hijau dan potongan bawang (saya tak letak bawang). Kacau lagi.




Masukkan ayam yang telah digorang tadi. Gaul sebati. tutup api.




Siap dan sedia dimakan.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...