Monday, June 25, 2012

Step by Step.. Cheese Cake Simple



Anda nak makan cheese cake tapi anda malas? Malas nak keluar rumah untuk beli cheese cake dan malas nak buat cheese cake yang rumit?

Maka, marilah cuba buat cheese cake yang simple tapi sedap. Tak perlu pening kepala untuk buat lapisan biskut di bawah cheese cake ini. Cuma masuk semua bahan dalam mangkuk adunan. Kemudiannya, putar-putarkan mixer anda hingga sebati. 


Resepi simple ini datangnya dari dapur Biduri di MyResepi.

Bahan-bahan 

250g cream cheese
200ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon(kalau tak berapa suka rasa masam, boleh kurangkan sedikit)
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula

Cara-cara

Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dengan baking paper.  


Nota: Jangan guna loyang besar sebab adunan ni memang sedikit. Kecuali kalau anda nak gandakan adunan. Saya guna loyang 7 X7.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk. Putar guna mixer sehingga berkrim. 




Masukkan ke dalam loyang. 


Boleh tambah apa-apa topping. Saya guna blueberry filling. 


 Bakar selama 40-45 minit.  


Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.

Simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap. 

Kek dah sejuk

Nak sikit?

Potong kecik2

Jadi banyak!
 

3 comments:

HUSSAIN BIN TAHIR said...

Pjg umur cheese cake nie...Abg Azriman baru citer pasal your mouth watering cheese cake...ingat nk tanya resepi ....dh keluar...

hUbBuL jAnNaH said...

salam,,nak tanya..fresh cream tu boleh tak ganti dgn whipping cream...nampak sdap n senang je kek nih...bhn2 pun dh ad,,tapi fresh cream je tak de...hehe

weezana said...

Wasalam Hubbul Jannah, Insyaallah boleh. Saya check di backlink Baiduri (resepi yang saya follow ni), ada yang buat kek ni guna whipping cream.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...