Sunday, April 8, 2012

Step by Step.. Garlic Shrimp Pasta


Last week ada orang bagi udang kat My Boss. Oleh kerana udang yang diberikan oleh`orang itu' agak banyak, maka My Boss pun bagilah kami sorang sedikit untuk merasa. Terima kasihlah kepada `orang' yang bagi udang ni, walaupun kami tak tau pun sapa pun orang ini. Terima kasih sangat kepada yang memberi kerana tak kedekut. Maka, kami di sini dapat merasa udang dari Kota Kinabalu.


Apabila bawa balik udang saiz besar ni kat rumah, Mr. Hubby terus request "Kari Udang boleh?" Ala Mr. Hubby, kari udang kita masak nanti-nanti ye. Hari ni saya nak masak Western lagi. Saya nak masak `Garlic Shrimp Pasta'. Wallaweh, Italian Cuisine lagi!

Resepi asal saya ambil daripada food.com. Tapi saya dah ubah sedikit sebanyak untuk menyesuaikan dengan bahan-bahan yang saya ada. Kalau masak pasta, saya memang tak risau tentang pembaziran. Ini kerana, Mr. Hubby dan Hasya akan makan banyak. Memang laku sangatlah pasta kat rumah saya ni.


Bahan-bahan (untuk 3- 4 orang)

Udang saiz besar (saya guna 8 ekor) - bersihkan dan buang kulit kalau suka.
Pasta ( 200gm more or less untuk 3-4 orang)
4 ulas Bawang putih (cincang atau tumbuk halus)
50gm mentega
1 sudu besar olive oil
1 sudu besar Italian Seasoning
1/2 sk red pepper flakes (saya pakai ground chilli powder)
1/2 sk serbuk lada hitam yang kasar sedikit.
garam

Cara-cara

Rebus pasta sehingga lembut. Toskan pasta. Simpan sedikit airnya (3 sudu besar lebih kurang).


Panaskan kuali. Cairkan mentega. Masukkan udang dan kacau seketika.


Masukkan bawang putih. Kacau sehingga naik bau.


Masukkan olive oil. Masukkan pasta. Gaul sebati.



Masukkan Italian Seasoning, red pepper flakes, black pepper flakes dan garam secukup rasa. Masukkan air rebusan yang disimpan tadi (3 sudu besar je tau, bukan semua).  Gaul lagi sehingga sebati.



Tutup api dan boleh dihidangkan. Boleh tabur keju Parmesan kalau suka. Kali ni saya tak letak sebab saya lupa hehehe.



Sedap. Boleh jadi regular dinner menu..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...