Sunday, March 18, 2012

Step by Step... Crab Stick Crackers (Snek mudah!)



Tajuk entry hari ni: `Mari belajar buat Snek'.

Kekadang tu kalau nak layan movie best kat TV, lagi best kalau dapat kunyah kudapan/snek. Kalau di US, kudapan paling syok adalah popcorn atau Nachos. Oleh kerana saya berpijak di bumi yang nyata, maka marilah kita membuat snek yang mudah diperolehi di Malaysia. Bukan sahaja bahan-bahannya mudah diperolehi, malah snek ini juga mudah disediakan dan murah pula harganya.



Diingatkan juga, kalau anda super malas, tak perlu bersusah payah nak buat snek sendiri. Anda boleh beli Mamee atau Twisties yang sangat sedap dan rangup rasanya. Ini kerana, kalau anda super malas, anda akan rasa terbeban untuk menghidupkan api pada dapur anda.

Walau bagaimanapun, kalau anda terajin sedikit (seperti saya) dan mampu untuk menggoreng snek, marilah kita mulakan membuat Crab Stick Crackers ini.


Bahan-bahan

Filament Crab Sticks secukupnya, kalau lebih boleh simpan dalam bekas.
Minyak untuk menggoreng.

Nota: 2 bahan ni je memandangkan filament ni dah ada perisanya yang tersendiri.


Cara-cara

Potong filament kepada 2 bahagian (secara memanjang) dan asingkan lapisan-lapisannya.



Panaskan minyak dalam kuali, goreng filament sehingga garing.




Dah siap pun keropok saya.




Sedap dikudap begitu sahaja. Mr. Hubby kata, "Lain kali kita beli crab sticks dan buat keropok lagi."


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...