Wednesday, February 29, 2012

Step by Step... Vanilla Choc Chip Mug Cake (kek microwave lagi)




Alangkah malasnya nak buat kek. Tapi ada rasa nak makan kek. Nak ajak Mr hubby pergi Secret Recipe, hujan lebat pulak kat luar rumah. Huh, susah-susah sangat, buat mug cake je lah.

Alang-alang nak buat mug cake, kita cuba buat perisa vanilla pulak lah ye. Hari tu kan dah buat Nutella Mug Cake (klik sini untuk Nutella Mug Cake). Jeng.. Jeng... Jeng... Jom kita mulakan buat Vanilla Choc Chip Mug Cake.


Bahan-bahan

7 sudu makan tepung naik sendiri
4 sudu makan gula kastor
3 sudu makan minyak (saya pakai minyak jagung)
4 sudu makan susu segar
1/4 sk garam
1/4 sk esen vanilla
1 biji telur
2 sudu makan choc chips (dan sedikit lagi extra untuk tabur last sekali)


Cara-cara

Sediakan mug saiz besar/loyang yang sesuai yang boleh tahan panas microwave. Saya guna 2 biji cawan saiz kecil. Oleh yang demikian saya bahagikan ke semua bahan di atas, sama banyak kepada kedua-dua cawan yang saya guna. Saya masukkan semua bahan ke dalam cawan kecuali telur dan choc chips. Telur tu saya kacau dulu dalam mangkuk dan saya bahagikan 50:50 untuk setiap cawan.



Lepas masukkan telur. Kacau dengan sudu atau garfu sehingga betul-betul sebati. Jangan berketul-ketul okay.

Kacau lagi

Licin dan sebati


Setelah sebati, masukkan choc chips 1 sudu makan bagi setiap cawan. Kacau sedikit supaya choc chips berselerakan masuk ke dalam adunan.



Pastu, tabur sedikit choc chips atas adunan. Tak payah kacau dah. Tujuannya nak bagi mug cake ni nampak choc chip nya.



Masukkan dalam microwave, bakar guna api paling panas. Kalau microwave tu guna high-low, gunalah yang maksimum ok. Bakar selama 3 minit. Mug Cake ini akan naik tiba-tiba.


Mug Cake sudah naik


Maka siap sudah Vanilla Choc Chip Mug Cake. Yang herannya, salah satu Mug Cake saya ni tak nampak choc chipnya. Tapi satu lagi telah memperlihatkan keindahan choc chipnya. Mudahkan? Kejap je buat kek sebenarnya:)

Yang sebelah kiri tu dah tenggelam Choc Chip nya








4 comments:

UmmiSyarni said...

thnx for sharing.memang teringin nak buat cake tp kat rumah takde oven.boleh la try resipi ni nanti :)

weezana said...

sama2.. tq sbb sudi jenguk sini..

*NurKhaiRunissa* said...

cawan jenis ape ye ?takut pula ttbe2 bake die molotup! hehehe

weezana said...

cawan yg microvaveable.. cth: corelle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...