Monday, February 20, 2012

Step by Step.. Nasi Briyani Kambing



Hari tu kan saya dah kongsi cara nak masak Nasi Briyani Ayam (klik sini untuk Briyani Ayam) . Kali ni, mari kita buat Nasi Briyani Kambing pula. Sedap tau Nasi Briyani Kambing. Tapi, kalau anda tak suka makan kambing, maka anda akan rasa tak sedaplah nasi briyani ni.

Masa kat US, selalu juga saya beli dan masak daging kambing. Sebabnya, daging kambing halal lebih senang didapati daripada daging lembu halal. Daging kambing halal dari Australia ada dijual di Sam's Club.



Kat KL ni pun tak susah nak cari daging kambing. Saya beli kat Giant je. Ada jual kat tempat daging-daging frozen. Kalau tak silap, datang dari Australia juga ni. Harganya pun biasa-biasa je. Lebih kurang harga ayam juga. Dagingnya pun lembut. Jom kita mulakan. Kali ni masak 2 cawan nasi je sebab untuk makan anak-beranak je. Inipun banyak portionnya, cukup untuk lunch dan dinner sekali.


Bahan-bahan (untuk 2-4 orang)


Nasi
2 cawan beras basmathi (saya pakai yang super panjang)
1 batang kulit kayu manis (saiz kecil je)
2 sudu makan minyak sapi
1 biji buah pelaga
sekuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
secubit jintan manis
5 biji lada hitam (yang sebiji-sebiji)
1sk garam

Kambing
300-400gm daging kambing (potong kiub besar-besar sikit - saya beli yang dah dipotong dan ada tulang sikit)
 
 
1/3 kotak rempah Shan (sekotak 60gm, pakai le 20gm tapi kalau memang suka super pedas, boleh tambah sedikit lagi)
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 cm halia
1 tangkai daun kari
1 cawan air
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

1 tangkai daun ketumbar (cilantro)
Pewarna merah dan kuning
 
 
Cara-cara

Basuh beras dan kemudian sukat air seperti nak masak nasi. Letak semua bahan-bahan kecuali minyak sapi je letak 1 sudu makan dulu (1 sudu makan lagi letak kemudian).
 
 
Masak nasi seperti biasa (guna rice cooker). Apabila nasi masak, masukkan 1 sudu makan minyak sapi lagi, gaulkan sebati.
 
 
 
Masak kambing pulak: Kisar bawang besar, bawang putih dan halia (kalau nak cincang pun boleh). Panaskan minyak dalam kuali yang agak besar. Tumis bahan-bahan kisar hingga berwarna perang dan naik bau. Masukkan rempah Shan, kambing dan air. Biarkan kambing masak dan air kering. Kacau sekali-sekala. Kalau tak berapa masin kena letak garam, tapi selalunya rempah ni memang dah masin.
 
Sebelum kering

Dah kering
 
Setelah kambing masak dan agak kering, tutup api. Potong daun ketumbar kecil-kecil.
 
 
 
Sediakan bekas/loyang sederhana besar yang boleh dibakar dalam oven. Mula-mula letak 1/3 nasi dalam bekas.
 
 
 
Lepas tu letak 1/2 kambing. Tabur 1/2 daun ketumbar dan letak beberapa titik pewarna di sekitar permukaan.
 
 
 
Kemudian, letak 1/3 lagi bahagian nasi. Letak 1/2 lagi ayam dan 1/2 lagi ketumbar (dah abis tau kambing n daun). Letak lagi beberapa titik pewarna.
 

 

Akhir sekali letak 1/3 nasi (bahagian terakhir nasi). Dah abis pun.
 
 
 
Panaskan oven suhu 160-170 darjah. Masukkan bekas tadi selama 20-30 minit. Tutup permukaan bekas dengan aluminium foil.
 
 
 
Keluarkan nasi dari oven dan gaul-gaulkan guna senduk supaya sekata dan sebati.
 
 
 
Dah siap. Tambah telur rebus hehehe :)
 

 
 
 

 

2 comments:

A.s.t.i.n.a said...

Gulp~~

wan... ko tak wat acar timun sekali.. ? kalau buat lagi nanti bawak2 ler ke opis.. untuk aku sorang pun cukup.. ahaks~

weezana said...

Aku ni tak makan sayur.. kalau aku wat lagi, aku calling2 k hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...