Dah lama saya cari resepi kek cawan Vanilla yang lazat. Masa di US dulu ada sekali saya buat Vanilla Cupcakes ikut resepi di MyResepi. Tapi kek cawan tu tak moist, tak gebu dan biasa-biasa sahaja. Bila makan seketul, tak rasa nak makan ketul yang kedua. Hmmm.....
Saya mahukan kek cawan yang bukan sahaja gebu, malah moist, manis, terasa vanillanya, sedap dan berkrim. Saya tak nak kek cawan yang rasa biasa-biasa sahaja. Saya nak yang luar biasa. Biarlah semasa gigitan pertama, saya akan berasa kagum. Come on, surprise me!
Apabila saya terjumpa resepi Seriously Super Delicious Vanilla Cupcakes di blog Azie Kitchen, saya amat teruja nak mencuba resepi ini. Saya amat berharap agar kek cawan ini dapat menepati citarasa saya. Dan hujung minggu ini saya gunakan untuk mencuba resepi ini. Alhamdulillah, kek cawan ini amat lazat. Memang menepati citarasa saya dan saya sangat suka!
Bahan-bahan
3/4 cawan butter (170gm) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan tepung gandum)
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kaster (kurangkan sedikit)
3 sk vanilla
1 1/4 cawan susu segar
2 1/2 sk baking powder
Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 170C.
Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.
Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur (satu persatu) dan esen vanilla sambil terus diputar.
Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur (satu persatu) dan esen vanilla sambil terus diputar.
Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.
adunan dah siap |
Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak.
Nota: Saya bakar 20-22 minit. Masa bakar adalah bergantung kepada saiz cup dan kepanasan oven masing-masing.
Kalau suka boleh letak frosting, tapi saya rasa kek cawan ini telah sempurna. Maka, frosting hanya akan menyebabkan rasanya kurang sedap.
Oleh kerana dapat banyak, saya bakar 2 kali. Untuk pembakaran kali kedua ini saya tambah 1sk serbuk koko dalam lebihan adunan untuk buat choc cupcakes.
Suka sangat!
71 comments:
Salam kak wan...saya merupakan silent reade kak wan selama.ini...hahahahha...selain utk mengubat rindu pada kak wan..chewah...saya juga sangat suka mencuba resepi kak wan yang sgt owesome....dan utk sekian kalinya...resepi ini sgt menariks tertariks...tnx kak wan
Salam Nida, nida mana ya ni? Nida Rahimkah? :) Terima kasih sbb sudi cuba resepi2 ni.. Saya pun bukan pandai, cuba2 cuba...
Ye la kak wan...adik ida la nih..hehe...aku bnyk try resepi dlm blog ni sbb simple n sodap...xsangka ku ko dh terer masak...psssstt ank ko comei:)
haha.. kalau ko rindu, ko leh jenguk aku kat sini. aku rindu, tak tau nak jenguk ko kat ner.. takde la terer, aku pun baru belajar dan cuba2 je.. :)
Nak cubala :-)
norzalina, cubalah. berbaloi:)
Salam..nak tya..kek ni tahan lama tak?nak wat raya ni..heehee..
salam shahalham, saya nak cakap pun x berani sebab saya sempat simpan dalam 3 hari je. dah abis dimakan. mungkin boleh sampai seminggu dan 2 minggu kalau dalam peti sejuk. wallahualam..
Sedappp..simple..nak cuba;-)
Cubalah.. sedap :)
kak wee... ini effa da buat tapi effa buat guna paper cup yg orang buat kuih raya tu.. comel lote jadinye. tq kak wee!.
effa, rajinnya dia.. :)
Salam...nk tanye skit resepi ni mmg x gune telur ye
wasalam. Siti Azlina, ada guna telur. bahan2 tu kan ada guna 3 biji telur.
Salam.. Nk tnya. Satu adunan tu dpt brp cup saiz yg mcm dlm gmbr tu ye?
wasalam lyana. lebih kurang 40 cup.
Salam..akak...agak2 klo skali bakar 20 bijik kn...bpe minit ea....
kalau kukus guna resepi ni boleh x ?
wasalam nuraishah, akak pun x pasti sbb bergantung kepada oven dan saiz cup tu. jadi bila cupcake dah berbau harum dan naik, kena rajin tengok2 (test cucuk guna lidi).
ahmad adam, saya tak pernah cuba kukus. jadi, saya tak pasti sama ada boleh atau tidak.
salam nk tanya..sy da cube resipi ni...masa dlm oven mmg naik cntek..tp ble kua kn...n tgu sejuk..cupcake turun mendadak??knp ek???blh tlg sy x??
wassalam adzhar,
saya pun sebenarnya susah nak cakap kenapa cupcake tu turun mendadak. tapi selalunya berkemungkinan masa putar mentega dan gula, tak cukup putar gebu. tak pun sama ada terlebih atau terkurang mana2 bahan.
Wan, bila tengok kek ni, dah menelan nelan air liur teringin nak makan kek. Apakan daya, doktor menasihati supaya mengelakkan makanan dari tepung gandum buat sementara waktu.
Salam
Azie Kitchen
Pn Azie Kitchen,
Saya pun dah jarang2 baking kek. Rasa mcm naik pulak badan & takut juga nak ambil gula banyak2 ni.. tu terbantut nak cuba banyak lagi resepi. Dari blog puan pun banyak resepi menarik yg saya belum sempat lagi dicuba.
terima kasih sudi jenguk sini.
wizana
gula tu kalau x ltk gula kastor boleh x ...kite ltk gule biase
guna gula biasa pun boleh, cuma putar lama sikit sbb gula biasa kasar sikit.
kalau guna tepung berserbuk penaik (self raising flour), perlu tambah serbuk penaik lg ke?
Martha, selalunya tak perlu. tapi saya tak pernah cuba guna self rising flour utk resepi ni.
mohon share untuk mencuba resepi ini.....
Noraini, boleh. terima kasih sudi baca.
Sy da cuba...marvellous sgt hasilnye..baru buat utk bday anak baru2 nie..thanx for the recipe eh..
Umimaira, sama2 dan tq juga sbb sudi cuba.
Slm akakk saya dh cube dh mmg mnjdi sgt n sdp!! Die mmg x gebu ekk kt atas tu..
Wassalam. Atas dia moist gitu :)
Nak ty cup utk cake tu awk guna size yg mana?..size s or m..
siti sabariah,
cup 38 X 30mm
Resepi adunan ni, bole buat untuk brape cawan ye?
Lebih kurang 60 biji. Saiz mcm yg saya buat.
Akk...nak tye ..vanilla tu esen vanilla ke..maaf..sy bdk bru belaja.
adik nur ezwa,
yup, vanilla tu esen vanilla.
Thanks akak.....pasti akan try..
Kakak.. klu nak lebih rasa coklat letak 2cup akan ada effect x? Tq in advance.. suke blog ni..
Nur7, akk letak 1sk je. tapi, kalau letak 2sk, mungkin ok juga. rasa choc akan lebih. tapi jgn letak lebih daripada tu, takut adunan jadi x moist :)
hai..nak tanya, telur tu guna gred apa ye?
Hai Elly, selalunya telur saya guna gred A. Saiz besar.
Salam, saya di Australia sekarang, saya nak cuba resepi awak (and kak azie kitchen) untuk birthday anak saya akan datang. bulan 6 ni. maklumlah culture kat sini, anak kalau hantar sekolah, bila birthday nak kena buat kek... awak ada x resepi2 buttercream yang nak buat topping kek ni.. yang mudah.. hehehe... banyak resepi guna shortening and krimwell, nak beli kat Aussie ni mcm risaunya.. please help.
Salam HanaHoney, cuba buat topping creamcheese mcm dalam resepi bwh ni:
http://emiliaputeri.blogspot.com/2014/06/cotton-soft-japanese-cheesecake-with.html
Insya-Allah sedap.
Assalamualaikum Kak
Ella nk tnye nape kek ni bola dh msk naik cantik tp bola dh sejuk dia turun blik pstu renggang dr cup dia. Esoknye bila nk letk buttercream Ella tgk permukaan dia brrkilat bila dsentuh dgn jari melekat pulak! Nape ek Kak? Tolong...
Wassalam ella,
Memang begitu. berkilat dan melekat sebab dia moist (tak kering).
Bakar guna api atas ke bwh kak? Br bljr...
senamu76, bakar guna api atas dan bawah:)
Alhamdulillah jadiii.best sgt lembut je hehe
kaktus.. alhamdulillah.. happy for u:)
Tq share...tergoda la nak cuba...sedapnya...kanak2 mesti suka.
Salam akak , nk tnya 3/4 cwan tu agak2 brape gram ehh ? Sbb sy guns sukatan gram huuu ..akak boleh email sy achposta09 @gmail.com
Wassalam Nur Arryyani, boleh guna converter measurement. Ada banyak web yang boleh convertkan sukatan-sukatan.
Assalamu'alaikum sis, saya dah try resepi ni, mmg s edap sangat. Minta izin share resepi ni ye. Tq..!
Waalaikumsalam.. silakan Nina :)
Salam.saya nk buat doorgift utk my sis ujung minggu ni.bolehke kalau saya ikut adunan ni tapi saya tambahkan pisang.(dihancurkan).ala2 jadi cupcake pisang.terjejas tak kelembutan dia nnti sis?
Sebelum tu saya dah cuba rwsepi ni.mmg lembut.very nice😙😙
Sis, boleh kot letak pisang.. saya pun tak pernah cuba. Tapi, idea tu memang menarik :)
Tq for reply😄
Salam kak, boleh tak kalau saya bakar guna microwave? Agak2 jadi tak mcm ni?
wassalam nana.. rasanya tak boleh. takut tak naik cantik.
Kalau butter dan telur sejuk (sebab simpan dlm fridge) boleh tak?ape kesan kalau pakai bukan suhu.bilik?
telur sejuk tu ok lagi. Tapi kalau butter sejuk, susah nak sebati.
Assalam sukatan diatas tu dpt brapa BIJI CUPCAKE?😊blh tau x
Wassalam Faridatul,
Ikut saiz cupcakes. Kalau macam kat atas tu, memang banyak. seperti dalam foto.
Salam akk nak tanye
Telur guna gred A kan kalau sy nk guna gred b perlu boleh ke sebab kat rumah banyak gred b heheh
Salam akk nak tanye
Telur guna gred A kan kalau sy nk guna gred b perlu boleh ke sebab kat rumah banyak gred b heheh
assalamualaikum nak tny klu kita nk bt topping dia cmn ya
Izin share sis tq
Post a Comment