Sunday, April 20, 2014

Bun Kacang Merah (Bentuk Bunga)... Step by Step



Hari ni apabila keluarkan breadmaker, memang kena lap habuk-habuk dulu di sekitar BM tu. Ini memang kes dah berbulan tak meroti. 

Memang ada juga perasaan nak meroti, tapi saya memang malas. Bila tengok member-member meroti di FB, ada la juga rasa motivasi sikit. Tapi rasa motivasi tu kemudian akan terpadam sebab malas dan sibuk. 

Nampaknya, akibat terbeli `Red Bean Paste' di Kedai JADI semalam, mood rajin tiba-tiba datang semula. Ini adalah masa terbaik untuk menghasilkan Red Bean Bun yang dah lama menjadi impian. almaklum, sekian lama cari Red Bean Paste ni, tapi tak terjumpa-jumpa.



Penat menggoogle juga, akhirnya saya guna resepi Cik Mat Gebu di MyResepi. Meskipun CMG buat bentuk bun biasa, tapi saya percaya yang bun ini boleh jadi bentuk bunga. Kita yang buat kan, kalau kreatif, bentuk kapal pun tentu boleh hehehehe..



Bahan-bahan

120ml air
250gm tepung roti
30gm telur (sebiji saiz sederhana)
10gm susu tepung
40gm mentega
40gm gula kastor
1/2sk garam
1sk yis (mauripan)
1/2sk bread improver & 1/2sk bread softner (optional)


Bahan-bahan lain
Inti kacang merah secukupnya
Mentega untuk disapu pada permukaan roti.
Sedikit bijan - saya tambah


Cara-cara

Masukkan kesemua bahan mengikut turutan kecuali "BAHAN-BAHAN LAIN", ke dalam bread maker. Pilih setting utk doh dan on kan. Tunggu sampai siap.

sebelum

selepas


Keluarkan doh dan tumbuk utk membuangkan udara. Bahagi 12 dan bulat-bulatkan. Rehatkan 10 minit.




Inti kacang merah tu saya minta Hasya bulat-bulatkan. Supaya lebih kurang sama saiz.



Bolehlah tahan


Leperkan sedikit doh. Letak inti kacang merah dan bulatkan semula doh.




Susun atas loyang pembakar (gris loyang dengan sedikit mentega dulu). Dan leperkan sedikit doh bun tadi sekali lagi. Kali ni sebab nak potong-potong bentuk bunga. Lepas potong-potong (guna pisau), tabur sedikit bijan di tengah-tengah.


Kalau kreatif, boleh potong lagi cantik



Kemudian biarkan naik sekali ganda (lebih kurang 35 minit). Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 12 minit. 

Nota: Saya bakar 10 minit sebab takut roti jadi keras.

Dah siap


Keluarkan dan sapu mentega pada permukaan roti ketika roti masih panas. Boleh dimakan dengan yummynya.



Bunga-bunga yang sedap dimakan.


Last Piece


Sekian.

4 comments:

Mama Eqalicha said...

Nampak cedap... & comel :)

weezana said...

Sedap. Tapi kurang comel sbb hasil tangan saya kurang rapi hehehe...

My Little Life said...

hi sis.. suka sangat tengok sis meroti.. mohon share resepi yer.. minta halal.. kiter bru nk berjinak buat roti

weezana said...

hi My Little Life, terima kasih sudi melawat blog ni. selamat meroti juga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...