Tuesday, November 26, 2013

Dunia Kanak-Kanak di KidZania.. (Let's Dream Big!) Part II

Bersambung dari Part I

Selesai Hasya dan Qistina memandu pesawat AirAsia, saya mengajak mereka untuk mencuba nasib bekerja di Stesen TV. 


Pekerjaan 5: Penyampai Berita NTV7


ke Studio TV Media Prima


Hasya kurang berminat nampaknya untuk menjadi penyampai berita. Oleh kerana tidak cukup penyampai, maka terpaksa juga Hasya menjadi penyampai sukan.


Taklimat

Dalam Studio

Duduk di sebelah pembaca berita cuaca


Manakala Qistina diberi tugas di bahagian penerbitan berita TV.   


Qistina di Control Panel


Dan, Hasya boleh je baca berita. Lancar dan yakin.


Berita bermula

Giliran Hasya membaca berita sukan



Dalam skrin

FYI, sebagai kenang-kenangan, video menyampai berita ini boleh dibeli dengan harga RM10.

Pekerjaan 6: Pejabat Datuk Bandar

Selesai bertugas di Stesen TV, Hasya berminat untuk bekerja di kilang Vitagen. Malangnya jumlah yang beratur terlalu ramai. Justeru, saya mencadangkan supaya dia dan Qistina bekerja di Pejabat Datuk Bandar. Kerja buat apa ye?


Di hadapan Mayor Office


Rupa-rupanya ada banyak tugasan yang boleh dibuat di Pejabat Datuk Bandar. Hasya, Qistina dan seorang lagi petugas diberikan tugasan untuk membaiki lampu isyarat yang rosak di tengah-tengah bandar.  


Diberi uniform pekerja


Tugasan ini ada tempoh masa yang ditetapkan. Almaklum, lampu isyarat perlu dibaiki secepat mungkin. 


Jumpa lampu isyarat yang rosak

Baiki dengan panduan yang diberikan


tugasan berjaya

Pekerjaan 7: Pelukis Profesional

Masa 5 jam memang terlalu singkat. Tambah-tambahan pula apabila kebanyakan pekerjaan menutup pejabat mereka 30 minit sebelum masa tamat. Justeru, karier sebagai pelukis menjadi pekerjaan terakhir yang dapat dicuba oleh Hasya dan Qistina. 


Sekolah Lukisan



Pakai uniform elak baju kotor


Semua pelukis diberi kertas lukisan masing-masing dan mula melukis sesuka hati.




Hasilnya.


cantik ke?


Dan sebenarnya ada berpuluh-puluh lagi pekerjaan yang boleh dicuba. Penghalangnya adalah masa. 

Ada 2 lagi pekerjaan yang hot yang tidak sempat dicuba oleh Hasya iaitu ahli bomba dan doktor bedah. 


Doktor di Hospital KPJ
Balai Bomba
Bakal Bomba tunggu sejam nak jadi bomba


Dan banyak lagi pejabat-pejabat yang tak sempat diexplore. 


Tax officer


Klinik Gigi

Tak sempat nak jadi DJ Hitz.fm
Pasukan ambulance. Yang jadi pesakit tu, budak betul
Posmen


Kerja Pasaraya


Dan juga boleh menghibur hati dengan menonton show di theater.




Dengan 7 pekerjaan yang sempat dibuat, Hasya dan Qistina masing-masing mengumpul lebih kurang 100 Kidzos. Jadi, kedua-dua mereka ni boleh membeli mainan di KidZania's Department Store.





Budak-budak je yang boleh masuk dan beli.

Maka berakhirlah 5 jam saya bersama-sama Hasya dan Qistina di KidZania Kuala Lumpur.


check-out


Foto kenangan untuk Hasya dan Qistina.




Akhir kata, Zank-U (perkataan KidZania untuk `thank you) dan Z-U Again (see you again lorrr). Sekian. 

2 comments:

nurin khairi said...

I wonder mcm mana tmpt congested macam area damansara/tesco/ikea/ipc tu boleh muat kidzania ni, mcm besar je tmpt ni. Thanks for sharing

weezana said...

sebab dia dalam bangunan. tapi mcm crowded juga binaan dlm nya. saya pernah tengok foto kidzania yang di negara lain. ada yg memang luas dlm bandar kidzania tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...