Monday, November 4, 2013

Butter Moist Nutella Cake.. untuk hari jadi Afiza.

Hari ini 4 November 2013, hari jadi my colleague, Afiza. 




Oleh kerana dah lama tak mengekek, maka stok bahan-bahan mengekek juga adalah terhad. Maka, apabila kena mengekek, terpaksalah membuat kek yang paling simple. Selain daripada bahan-bahan asas, saya juga ada sebotol besar Nutella. jadi, Afiza akan dapat Butter Moist Nutella Cake untuk majlis hari jadi.


Nutella yang akan ditransform menjadi kek


Sila rujuk   link ini untuk panduan membuat Butter Moist Cake. Bezanya untuk mendapat Butter Moist Nutella, kenalah letak Nutella. Caranya, letak 2/3 adunan dahulu ke dalam loyang. Selepas tu letak 4-5 sudu besar Nutella atas adunan tersebut. Dan kemudian letak pula baki adunan kek atas lapisan Nutella.






Lepas tu bakar jelah macam biasa. Sehingga permukaan atas sedikit coklat dan kek masak. Lebih kurang 50-60 minit. 




Selepas kek masak. Paipkan lagi Nutella atas kek. Lepas tu saya tabur badam yang telah digoreng tanpa minyak atas Nutella tu. 




Dah siap kek hari jadi Afiza. Selamat Hari Jadi Fiza Zainal!




Oleh kerana Puan Fiza Zainal excited melihat kek yang moist ni, dia terlupa nak tiup lilin. Maka, potong kek dulu, baru tiup lilin. Apa la... hehehehe :D






Nota: Kek ni lagi sedap dimakan tanpa letak dalam peti sejuk. Kek ini juga boleh dipanaskan dalam microwave. Bau harum macam baru bakar gitu. 


Ini Cik Farah, PT baru di opis kami


Sekian. 

2 comments:

Yaati Nor said...

saya dah cuba kek butter ni..dia mmg agak padat yek?

weezana said...

haah. kek ni memang padan tekstur nya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...