Monday, March 31, 2014

Maldives..Syurga Pulau Nan Indah... (10th Anniversary) Part 6

Bersambung dari Part 5.

15 Mac 2014. Setiap jam amat bermakna sekali berada di syurga pulau nan indah ini. Seumpama mimpi indah yang tidak berkesudahan. 

Mengelilingi Pulau Resort

Pagi ini, kami mengelilingi keseluruhan Pulau Giraavaru (pulau resort ini). Teringat pula sewaktu kami masih berada di Kuala Lumpur. Mr Hubby kata, dia hendak berbasikal mengelilingi pulau. Lantas saya katakan pada Mr Hubby, yang saya berasa tidak ada perkhidmatan sewa basikal. Sebabnya, pulau ini tidak besar mana pun. Malah, anda boleh mengelilingi pulau dalam masa 10-20 minit (bergantung kepada kelajuan berjalan kaki). 

Berjemur di pasiran pantai


Pemandangan Viu Bar dari Pantai



Kolam Renang


Boleh menjamu selera berlatar belakangkan pantai yang indah
Di tengah-tengah pulau.

Tandas pun cantik

Pemandangan Beach Villa. Bagi tetamu beach villa, mereka boleh berenang
dan snorkeling di pantai di hadapan Villa



Beach villa dari sebelah berlawanan pantai


We were here


Terjumpa Sand Sofa Dining
Rupa sebenar Sand Sofa Dining.
Kalau tak silap USD400 untuk per couple.
Tak mampu okeh.

Aktiviti lain

Pulau ini juga tidak akan membuatkan anda bosan kerana pelbagai aktiviti ditawarkan untuk anda bermain dan berhibur. 


Bangunan E-Zone & Gym

Boleh main PS3

Fussball pun ada

Gym

SPA 

Ini satu-satunya kedai kat pulau ni

Jual cenderahati

Macam-macam ada (tapi mahal)



Melepak di Bar

Anda juga boleh berehat sambil minum di bar-bar yang terdapat di sekitar resort.


Bangunan Lobby (ada Lobby Bar di sini)

Pemandangan dalam

Boleh berehat di sini

Menikmati pemandangan dan boleh memesan minuman

Pemandangan dari Lobby Bar
kalau rajin boleh baca novel



Viu Bar


Melepak di Viu Bar pula


Water Sports

Selain daripada itu, anda juga boleh bermain non motorized water sports secara percuma (dah masuk dalam pakej half board juga). Antaranya anda boleh berkayak atau menaiki pedal boat. 


Watersport Center

Pedal Boat


 Ketika berkayak atau menaiki pedal boat, kami diingatkan supaya tidak melebihi kawasan yang diletakkan boya berwarna oren. Boya ini sebagai sempadan yang menyatakan kami sudah berada jauh di tengah lautan atau pun sudah menghampiri kawasan Water Villa. Resort ini amat mementingkan privacy tetamu-tetamu yang tidak mahu diganggu. 


Berkayuh pedal boat

Boya penanda sempadan

Kejernihan air


Berkayuh merentasi samudera

Pasangan yang sedang berkayak

Boya penyempadanan water villa



Kalau masih bosan, anda boleh mengikuti aktiviti-aktiviti berbayar yang lain seperti Local Island Exploration, Trip ke Male, Snorkeling Exploration, Parasailing, Sunset Cruise dan Sunset Fishing. 

Tengah hari ini kami juga menempah untuk mengikuti `Local Island Exploration'. Part 7 nanti saya akan ceritakan pengalaman kami mengikuti trip ke Pulau Himmafushi.  

Bersambung di Part 7.

7 comments:

Nana said...

subhanallah...cantik sangat...
happy 10th anniversary

nurin khairi said...

Mcm teringin plak nk pegi maldives tp from your post, i noticed that air asia no longer pergi sini ye? Thx for sharing

weezana said...

Nana, terima kasih.

Nurin, AirAsia dah tak terbang ke Maldives. Tapi boleh naik sampai Colombo dan dari Colombo naik SriLankan Airlines (itu yang paling murah). Kalau ada bajet lebih, naik direct flight MAS. 4 jam terus sampai ke Male.

Mohammad Zakhir said...

Assalamualaikum,kak boleh bg link tempat yg di tempah nie ? Asap ye hehe thanks nice blog

weezana said...

waalaikumsalam zakhir,

http://www.centarahotelsresorts.com/centara/crf/

Mak cik leez said...

Kos smua skali brapa ya kak? Nk kna menabung hihi

weezana said...

Leez, total kos lebih kurang RM10k bergantung kepada tukaran wang RM ke USD.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...