Sunday, September 8, 2013

Cucur Jagung Rangup



Pagi tadi saya buat Cucur Jagung. Senang je buat cucur ni. Guna jagung manis dalam tin. Sedap bila kunyah jagung manis tu. Memang manis. 

Saya kalau buat cucur, suka buat yang adunannya cair sedikit. Kalau pekat, kuranglah rangupnya. Bila cair, boleh gorang garing-garing. Sebab cair, jadi tak bulatlah cucur ni. Bentuknya leper-leper je sebab sudukan adunan ke dalam minyak panas. Tapi memang rangup dan sedap. Jom tengok resepi.

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
1 tin (200gm) jagung manis 
(guna semua isi dalam tin termasuk airnya)
1sk garam
1/2sk serbuk kunyit
1 1/3 cawan air (pandai-pandailah adjust)
1/2 batang cili merah (cincang)
seulas bawang merah kecil (cincang)


Cara-cara

Gaul tepung dengan jagung (airnya sekali) dalam mangkuk. Masukkan garam dan serbuk kunyit. 



Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul rata. Kalau suka rangup, biar cair sedikit tapi jangan cair sangat.




Masukkan cili dan bawang. Gaul lagi.




Panaskan minyak dalam kuali. Sudukan bancuhan dan goreng sehingga garing.



Angkat dan toskan. Hidang.



Sedap dicicah dengan sos cili.


banyak jagung



Sekian.

2 comments:

tenku butang said...

mak aiii sedapnyaaa..nyum3!

done follow sini no. 219
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang@gmail.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

weezana said...

dah follow kucenkucen.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...