Sunday, February 24, 2013

Ikan Siakap Kukus Halia yang harum dan sedap..

 
 
Nampaknya, hujung minggu jelah saya ada masa lebih sikit untuk masak resepi-resepi yang sedap. Itu pun kalau tak kena kerja atau outstation. Untuk hujung minggu ni saya masak `Ikan Siakap Kukus Halia'. Resepi ni memang mudah, main campak-campak je. yang paling penting anda perlu ada periuk kukus atau peralatan untuk mengukus. Lain-lain bahan, kalau takde pun, boleh beli di kedai runcit.
 
Resepi ni saya jumpa masa jalan-jalan rumah Yatiememories. Yatie cakap resepi ni `sedap sangat' dan `memang best'. Trust me, Kata-kata yatie memang betul! Sedap tau! Mr. Hubby cakap, lain kali boleh masak lagi sebab masakan ni memang taste dia.
 
 
Bahan-bahan
 
1 ekor Ikan Siakap – di bersih dan saya potong 2 sebab periuk kukus saya tak besar mana.
2 inci Halia – di hiris halus
3 biji Bawang merah – di hiris halus
2 ulas Bawang putih – di hiris halus
10 biji Cili Padi – dipotong atau di titik
daun ketumbar (dihiris)
daun bawang
1/2 btng Lobak merah – di hiris memanjang
2-5 Cendawan shitake – di hiris halus - saya tak letak
1 biji Air limau nipis
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Kicap Cair
1 sudu kecil Gula
4 sudu besar Air
 
Cara-cara
 
Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pinggan.
 
 
 
 
Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata. Tuang di atas permukaan ikan. (Saya tak gaul pun dalam mangkuk, saya main campak je atas ikan).
 
 
 
 
Panaskan air dalam periuk kukus dan kukus selama 20-25 minit atau sehingga ikan masak.
 
 
masa mula-mula masuk dalam periuk kukus

ikan sudah masak
 
 
Sila makan dengan nasi putih.
 
 

Ouch! Sungguh lazat!
 
 
Sekian.
    

4 comments:

adda syuhada said...

aduhhh...kecur plak tengok siakap kukus nih..

weezana said...

Adda, senang je wat ikan ni. dan bila makan tu mcm tak caya je masak sendiri haha :D

Sheila Mutalib said...

Hihi.. beli siakap tadi.. suami request masak ni...

weezana said...

sheila, tq sudi cuba :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...