Sunday, November 25, 2012

Step by Step... Cucur Jagung Rangup

Pagi-pagi memang syok kalau dapat makan cucur. Selalunya saya akan buat cucur udang atau cucur ikan bilis. Tapi pagi ni saya buat cucur jagung.
 
Sekali-sekala dapat makan cucur jagung memang terasa kesedapannya. Berebut-rebut Hasya dan Mr. Hubby makan. Khayra yang dah ada 6 batang gigi pun makan jugalah cucur ni walaupun tak berebut-rebut seperti Hasya.



Cucur jagung ni juga sedap dicicah dengan sos cili. Tapi kalau tak cicah pun sedap je rasanya. Disyorkan juga untuk sediakan minuman panas seperti teh atau kopi. Tambah terangkat mengunyah cucur jagung rangup ni. Untuk memastikan cucur jagung anda rangup seperti cucur saya, kenalah goreng sehingga garing dan pastikan adunan tidak terlalu pekat (tapi tak la pula terlalu cair).

sedap tau
 
Bahan-bahan (untuk makan 3-5 orang)
2 cawan tepung gandum
2 ulas bawang merah (kisar atau tumbuk)
1/2 batang cili merah (kisar atau tumbuk)
1 tin jagung manis (200gm berat dengan air dan gunakan dengan airnya)

guna brand ni
 
1/2 - 3/4 cawan air
garam secukup rasa (1/2 sk)

 
Cara-cara
 
Masukkan tepung ke dalam bekas adunan.


 
Masukkan bahan-bahan kisar/tumbuk.

 
Masukkan jagung tin berserta air dalam tin jagung tu. Gaul sebati.

 
Masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau sebati. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Kalau takut guna 1/2 cawan air dulu, goreng first batch dan kalau kurang lembut, lebihan adunan tambah sikit lagi air. Masukkan garam.

 
Panaskan minyak dalam kuali. Sudukan adunan dalam kuali. Saya guna sudu besar je. Sesudu untuk setiap cucur.

 
Kaup balikkan cucur setelah cucur agak garing pada sebelah bahagiannya. Biar sehingga cucur berwarna keperangan. Jangan sampai hangit ye!

 
Angkat tos dan hidangkan panas-panas. Hidang dengan sos dan air teh/kopi. Sedap.



Yum Yum..
 

2 comments:

yatie fadzil said...

yum yum sedapnyer!!!!

weezana said...

Simple kan... kudapan di pagi hari..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...