Pagi-pagi memang syok kalau dapat makan cucur. Selalunya saya akan buat cucur udang atau cucur ikan bilis. Tapi pagi ni saya buat cucur jagung.
Sekali-sekala dapat makan cucur jagung memang terasa kesedapannya. Berebut-rebut Hasya dan Mr. Hubby makan. Khayra yang dah ada 6 batang gigi pun makan jugalah cucur ni walaupun tak berebut-rebut seperti Hasya.
Cucur jagung ni juga sedap dicicah dengan sos cili. Tapi kalau tak cicah pun sedap je rasanya. Disyorkan juga untuk sediakan minuman panas seperti teh atau kopi. Tambah terangkat mengunyah cucur jagung rangup ni. Untuk memastikan cucur jagung anda rangup seperti cucur saya, kenalah goreng sehingga garing dan pastikan adunan tidak terlalu pekat (tapi tak la pula terlalu cair).
Cucur jagung ni juga sedap dicicah dengan sos cili. Tapi kalau tak cicah pun sedap je rasanya. Disyorkan juga untuk sediakan minuman panas seperti teh atau kopi. Tambah terangkat mengunyah cucur jagung rangup ni. Untuk memastikan cucur jagung anda rangup seperti cucur saya, kenalah goreng sehingga garing dan pastikan adunan tidak terlalu pekat (tapi tak la pula terlalu cair).
sedap tau |
Bahan-bahan (untuk makan 3-5 orang)
2 cawan tepung gandum
2 ulas bawang merah (kisar atau tumbuk)
1/2 batang cili merah (kisar atau tumbuk)
1/2 - 3/4 cawan air
garam secukup rasa (1/2 sk)
Cara-cara
Masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau sebati. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Kalau takut guna 1/2 cawan air dulu, goreng first batch dan kalau kurang lembut, lebihan adunan tambah sikit lagi air. Masukkan garam.
Panaskan minyak dalam kuali. Sudukan adunan dalam kuali. Saya guna sudu besar je. Sesudu untuk setiap cucur.
Kaup balikkan cucur setelah cucur agak garing pada sebelah bahagiannya. Biar sehingga cucur berwarna keperangan. Jangan sampai hangit ye!
2 comments:
yum yum sedapnyer!!!!
Simple kan... kudapan di pagi hari..
Post a Comment