Friday, January 25, 2013

Step by Step... Ikan Pekasam Goreng



Masa zaman sekolah dulu, selalu juga jumpa pepatah `Alang-alang menyeluk pekasam...' dalam buku teks atau buku cerita. Kalau tengok filem Melayu hitam putih pun selalulah juga dengar pepatah ni. Tapi masa zaman dulu-dulu saya tak berpeluang nak merasa makan ikan pekasam. Almaklum dibesarkan di Johor, mana jelah nak cari ikan pekasam, kalau nak cari tempe banyak ler jualnya.
 
Tapi bila My Mom dah duduk di Sungai Petani, pastinya saya akan mencari ikan pekasam yang senang didapati di sini. FYI, ikan pekasam memang popular di Utara tanah air. Perbezaan ikan pekasam dengan ikan masin adalah ikan pekasam diperam dengan garam dan beras. Beras tersebut terlebih dahulu digoreng tanpa minyak.
 
Oleh kerana saya bukan berada di luar negara, yang mana sukar untuk mendapatkan ikan pekasam, maka saya tak mahu memerap sendiri ikan pekasam ini. Saya beli yang dah siap je. Hari ni saya nak tunjuk macam mana nak goreng ikan ini supaya rasanya lebih awesome daripada digoreng begitu sahaja.

 
 
Bahan-bahan
 
2 ekor ikan pekasam (saya guna ikan sepat)
1/2 biji bawang merah besar (hiris)
6 ulas cili padi (potong dua)
 
Cara-cara
 
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan pekasam hingga garing. Angkat dan letak dalam pinggan.

Nota: Goreng je ikan tu dengan beras-berasnya.



 
 
Boleh guna minyak yang sama, goreng bawang dan cili padi.


 
 
Agak-agak dah garing, angkat dan tabur atas ikan tadi.


 
 
Sila makan dengan nasi putih. Mr. Hubby kata sedap. Bertambah dia makan.
 


4 comments:

che_puang hafiza said...

goreng cabai kering+bawang besaq mayang pun sedap.

pastu perah asam limau sikit. perghhhh..!!

hari Ahad ni nak pi pasar tani cari ikan pekasam lah =)

weezana said...

ha'ah.. memang sedap.. yum yum :)

~AtiQaH~ said...

terliur tgk ikan pekasam ni... sedapnye makan dengan nasi panas..... yummy.....

weezana said...

sesekali makan memang sedap.. salam kenal AtiQah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...