Sunday, November 21, 2010

Sedap dilihat, tak boleh dimakan!

Malam ini Sofian ada job jam 8 malam. Sebagai photographer freelance, sudah menjadi perkara biasa bagi Sofian untuk bekerja tidak mengira masa. Kali ini Sofian diberi job oleh sebuah syarikat produksi program masakan yang paling hot di Malaysia iaitu Syarikat Untung Selalu Sdn Bhd, yang menerbitkan program masakan "Oven Kita".

Sampai sahaja di studio program Oven Kita, Sofian menyiapkan alat-alatannya untuk memulakan photography makanan. Gambar pertama yang harus diambil adalah gambar "burger tropicana" yang menampilkan bun roti yang sangat lembut dan lazat. Bagi mencantikkan lagi gambar burger tersebut, Sofian menggunakan gam untuk menambahkan lagi bijan-bijan pada burger tersebut. Waterproof spray juga disembur pada bun roti untuk mengelakkan bun tersebut menyerap minyak daging burger atau lembapan daripada sayuran.


Dan, inilah hasil burger SEMPURNA untuk program Oven Kita.
 

 
Seterusnya, Sofian perlu mengambil foto ayam panggang "Rosemary". Beberapa pekerja produksi program dilihat mencuci ayam mentah tersebut dengan cecair pencuci pinggan untuk menghilangkan lemak-lemak yang berlebihan.




Selepas ayam tersebut dipanggang, Sofian mendapati warna ayam Rosemary tersebut terlalu pudar dan kurang menarik. Sofian kemudiannya menyapu pewarna makanan berwarna coklat bagi menaikkan lagi warna ayam panggang tersebut. Mana-mana bahagian yang nampak takde tone tu, Sofian bakar guna blow torch sahaja.

 

Dan hasilnya sungguh menarik.
 

Akhir sekali Sofian perlu mengambil gambar pencuci mulut iaitu ais krim "sedondon berdansa". Mengambil foto ais krim adalah antara tugas yang paling mencabar kerana ais krim sangat cepat cair. Lampu studio yang panas akan mempercepatkan proses ketidaksedondonan ais krim tersebut untuk berdansa. Jadi Sofian pun memintak tenaga kerja Oven Kita untuk melenyek mashed potato.


Mashed Potato tu kemudiannya ditambah tiga pewarna berlainan untuk menghasilkan efek ala-ala neopolitan. Maka nampak saling tak ubah seperti ais krim sedondon berdansa. Dan hasilnya adalah seperti di bawah:
 

Sofian tak heranpun dengan produk-produk yang menggunakan iklan yang sungguh menarik memancing potential customers. Selalunya iklan makanan, produknya akan nampak besar, lazat, gebu, dan tak ada cacat-celanya. Hmmm, apabila dibeli, hasilnya sangat mendukacitakan. Kadang-kala tu penyek, kecik (saiz hanyalah ilusi), warna pudar, senang kata: tak samapun macam dalam iklan!


Sofian rasa dia tak akan tertipu. Tapi dia tahu, ada Tipah yang akan tertipu... hehehe...

1 comment:

Nora Azi said...

waaaaaaaaaaaa.... tipah tertipu lah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...