Tuesday, June 23, 2015

Asam Rebus Udang (Cepat dimasak, sedap dimakan)

Assalamualaikum...

Ini adalah entry yang patut disiarkan sebulan yang lepas. Sebabnya, saya masak resepi ni sebulan yang lepas. Oleh kerana kejujuran tersebut, tidaklah saya mahu meletakkan tajuk entry ini `Iftar 2015'. Jika dilihat pada foto-foto, saya masih memasak di dapur rumah lama (bukan white zone).



Jujurnya juga, saya tak pernah masak `Asam Rebus Udang'. Tak pernah terfikir pun. Dan sebenarnya, Mr. Hubby yang request masakan ni. Katanya, masakan ala-ala kampung dia gitu....

Sebab saya gunakan udang harimau, jadi, memang sedap rasa masakan ni. Rasa masam, manis dan pedas-pedas sikit. Yang penting amat mudah disediakan dan cepat dimasak. 



Bahan-bahan

3 ekor udang harimau (boleh guna udang lain pun)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
4 ulas cili padi (hiris)
Sebatang serai (ketuk)
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perisa kalau suka


Cara-cara

Panaskan air dalam kuali/periuk sehingga mendidih. Masukkan serai dan asam keping. 



Masukkan bawang yang telah ditumbuk. Biarkan seketika.



Masukkan cili padi. Selepas itu baru masukkan udang. Kacau sesekali sehingga udang masak. Masukkan garam secukup rasa. Boleh masukkan serbuk perisa, kalau suka.




Kalau udang dah masak, maka dah masak ler asam rebus udang ni. Cepat kan?



Sekian.

4 comments:

cik hani said...

simple.
yang pasti sedap dan senang nak masak

weezana said...

Ya cik hani.

Simple je nak masak ni.. sedap makan panas2.

chedacheyu said...

Boleh cuba sebab tak pernah makan asam rebus udang

weezana said...

cubalah chedacheyu.. sedap:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...