Saturday, October 17, 2020

Kek Butter Jelita Roses

 Assalamualaikum..


Hari ni saya nak share cara nak buat kek butter sedap dan cantik dengan corak roses.. Resepi sebenarnya sama aje dengan Kek Butter Jelita yang saya buat sebelum ni. Cuma hari tu kek bulat. Hari ni kek petak. Saiz loyang petak ni, 9 x 9. 



Bahan-Bahan

125gm mentega
150gm gula kastor
3 biji telur
200gm tepung naik sendiri
75ml susu tin
1/2 sk esen vanilla
2 pewarna (merah dan hijau)


Cara-Cara

Putar mentega dengan gula sehingga kembang (berkrim). Masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar lagi hingga sebati. Ayak tepung dan masukkan sedikit demi sedikit. Putar lagi. 
Campurkan susu dan esen, putar lagi hingga sebati. 



Panaskan oven 160 darjah. Masukkan adunan yang tidak berwarna ke dalam loyang. Ambil 1 sudu besar adunan. Separuh warnakan merah dan separuh lagi warnakan hijau. Bolehlah melorek bunga dengan daunnya. 



Adunan yang siap dilorek.



Bakar lebih kurang 1 jam. Bergantung kepada saiz loyang dan suhu oven masing-masing. Kalau dah cucuk, tak lekat tu maksudnya dah masak.



Sekian. 

No comments: