Saturday, June 25, 2016

Resepi Shell Out kat rumah...

Assalamualaikum...



Pagi tadi tetiba je rasa rajin. Apabila rasa rajin, tetiba je rasa nak masak special sikit untuk iftar. Entah macam mana, tercetus idea untuk buat `shell out'. Shell out ni sejenis masakan pelbagai seafood berkulit/cengkerang. Katanya popular sebab ada nama restoran shell out. Entah ler... saya memang tak tahu kat mana dan bagaimana. Saya cuma tahu pasal shell out ni sebab ramai yang post foto makan pelbagai seafood ni di laman sosial.



Sebab saya tak tahu nak masak, jadi saya pun google resepi. Hati berkenan dengan resepi di Blog Mama to Eryna. Katanya ambil dari blog auntie nanirostam. 

Jadi, pagi tadi saya mencari bahan-bahan mentah yang sesuai digunakan untuk menyiput & menseafood malam ni. Hasilnya tadaa...



FYI, untuk kerang dan siput sedut, saya masak goreng kicap. Untuk ketam, udang dan sotong, saya masak ala-ala shell out ni. Sayur pula saya rebus sahaja, letak garam dan pati ayam.



FYI juga, saya ubah sikit resepi untuk hasil yang ikut suka hati saya. 


Bahan-bahan

3 ekor ketam (potong 2)
10 ekor udang saiz besar
5 ekor sotong (potong sederhana)

1kg siput sedut
1kg kerang

Bahan-Bahan rempah Shell Out

10 tangkai cili kering (potong, buang biji & rendam air panas)
bawang besar 2 biji (1 biji kisar, 1 biji lagi hiris utk tumis)
10 ulas bawang putih (8 kisar, 2 ulas cincang utk tumis)
1 inci halia (kisar)
1sk udang kering (kisar)
1 inci belacan (kisar)
1sb rempah kari
1/2 kiub pati ayam
1 batang daun kari
sedikit serbuk lada hitam
1sb sos tiram
1sk sos ikan
2sb mentega
2sb minyak masak
lemon (saya tak letak)
garam dan gula secukup rasa


Cara-cara

Saya siapkan bahan-bahan rempah dulu dengan mengisar semua bahan kisar. Selepas tu saya panaskan mentega dan minyak masak dalam kuali. Saya tumis bawang dan besar, bawang putih dan daun kari. Selepas layu sedikit dan berbau harum, masukkan bahan-bahan kisar ke dalam kuali. Tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.



Masukkan rempah kari. Kacau lagi.



Masukkan sos tiram, sos ikan dan kiub ayam. Kemudian masukkan garam dan gula. 



Selepas tu saya tutup api. 



Bahagi tiga kuah yang dah siap tu. Sebabnya nak menggoreng ketam, udang dan sotong secara berasingan. Lepas tu goreng jelah sampai setiap bahan tu masak. 



Diingatkan sekali lagi, siput sedut dan kerang tu saya masak kicap. Saja nak bagi rasa lain sikit.



Memang heaven makan shell out ni. Kenyang melampau-lampau. Rempah dia memang sedap.




Sekian.

4 comments:

FadMN said...

hai.thanks singgah blog saya :).

weezana said...

sama2 :)

EDDIE RAMLI said...

salam raya sis n family..shell out..nice...bole try masak n buat surprise to my wife...let's shell out...emm rebrand caltex out..petron out..or petronas out...have a great days sis..wassalam..

weezana said...

Wassalam bro Eddie, selamat hari raya.. selamat bershell out. Tak susah pun buatnya. Hasilnya pasti wow..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...