Tuesday, March 17, 2015

Sotong Goreng Tepung yang memang Rangup.. Krup.. Krup...

Assalamualaikum...

Kadang-kala ada resepi yang mudah tapi terlupa pula saya nak cuba buat sendiri. Selalunya, faktor kelupaan ini disebabkan beberapa perkara:

1. Ingatkan susah, rupa-rupanya senang.
2. Senang nak cari kat restoran.
3. Bahan tak cukup.
4. Takde idea nak masak macam mana.

sotong goreng tepung rangup ala restoran


Maka, sebelum ni saya tak pernah cuba buat sendiri `Sotong Goreng Tepung Rangup'. Entah macam mana last weekend, terasa nak google resepi masakan ni. Dan rupa-rupanya... Faktor nombor 1 kat perenggan atas nun... Ingatkan susah, rupa-rupanya senang je masak `Sotong Goreng Tepung Rangup' ni.

Resepi ni saya ambil dari Dapur Mamasya. Memang sedap resepi ni dan tak susah nak buat. Saya buat separuh daripada portion resepi Mamasya. Dan sebenarnya tak cukup. Patut buat je 1/2 kilo sotong. Sedap sungguh diratah atau dimakan dengan nasi.. Krup.. Krup.. Bunyinya.

Bahan-bahan (saya buat separuh je dari resepi di bawah)

Bahan A
1/2kg sotong potong bulat (lepascuci, tos sotong ni.. lagi xde air, lagi bagus)
1 biji telur
4 sb tepung kentucky (saya pakai jenama Kijang)

Bahan B
2sb tepung beras
2sb tepung Kentucky
2sb tepung gandum
1sk serbuk lada hitam
secubit garam


Cara-cara
Bahan A - Gaul tepung Kentucky dan telur hingga sebati. Kemudian gaulkan sotong ke dalamnya. Ketepikan.


dah digaul sebati


Bahan B - Gaul rata semua bahan. Panaskan minyak (guna minyak banyak). Ambil sikit-sikit sotong (ambil satu-satu lagi ok) yang telah digaul dengan bahan A tadi, gaul atas bahan B rata-rata. 




Goreng di dalam kuali sampai garing. Jangan goreng sekali banyak. Sikit-sikit sudah dan jangan goreng lama sangat. Just nice gitu.

kalau guna minyak lagi banyak, lagi bagus
(saya goreng versi jimat minyak)

Of course le kena makan panas-panas. Gerenti digemari ramai.



Sekian. 

10 comments:

iryanty ahamad said...

akak selalu goreng tak jadi macam.nie..leh cuba guna resepi nie :-))

weezana said...

iryanty, cuba tau:)

JOM BELI BARANG KPOP!by:ILiYa SYafiAh said...

Apa nama entri pertama blog ni eh? Saya suka baca blog ni. Best!

weezana said...

Iliya,
boleh scrol entry tahun 2010 sebelah kanan blog ni.. terima kasih sudi membaca :)

JOM BELI BARANG KPOP!by:ILiYa SYafiAh said...

Terima kasih ye bgtau. ♥

weezana said...

sama2 :)

Adil Adilah said...

saya suka blog ni. tq

weezana said...

Terima kasih Adil Adilah.

Zaila Hafni said...

Haa rangup cm ni la baru sedap. Thanks share resipi ye :D

weezana said...

Sama2 Zaila :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...