Saturday, February 28, 2015

Mendaftar untuk Program Bayaran Makanan Secara Bulanan

Assalamualaikum..

bekas makanan & bekas minuman yg disediakan


Dengarnya dah banyak sekolah kebangsaan yang memulakan Program Bayaran Makanan Secara Bulanan. a.k.a Program Makanan Sihat/Seimbang. Pendapat saya: Tentulah bagus. 

Yelah, budak-budak kecik terutamanya tahun 1, 2 & 3, bukannya reti sangat nak pilih makanan. Kalau bagi duit belanja sekolah, entah apa-apa yang dibeli di kantin sekolah. Takkanlah pula tiap-tiap hari kerja kita nak mengintai apa yang mereka beli. Atau berleter tentang perlunya mereka membeli makanan seimbang pada waktu rehat. Ish... Kalau pantau pun belum tentu dorang ikut cakap kita. Budak-budak lerr katakan. 

Foto: dari Mymetro

Foto ni pun dari Mymetro


Saya rasa ibu-ibu yang bekerja seperti saya, ramai yang memang tak sempat kalau nak buatkan bekal untuk anak-anak. Yelah, kita ni dah cukup supermak, tak larat dah nak menambah extra super power. 

Justeru, apabila sekolah Hasya mengadakan program ini, pastinya saya akan menjadi penyokong yang setia. Sebab-sebabnya ialah:

1. Makanan seimbang 
-menu yang lengkap dengan makanan berat, buah-buahan dan milo panas.

2. Penjimatan
-lebih jimat dan menguntungkan sebab menu lengkap ni kosnya RM3. Bekas makanan dan minumannya juga besar.

3. Tidak perlu beratur/bersesak-sesak
-Makanan dah tersedia atas meja. Jadi, budak-budak tak perlu nak bersesak, bertolak atau berpeluh ketiak untuk membeli makanan di kantin.

Pas makan untuk bulan Mac


Jadi, hari ni saya ke sekolah Hasya untuk membayar bayaran bulanan program ini. Isnin nanti Hasya akan menikmati makanan seimbangnya di bawah program ini buat kali yang pertama. 

Harap-harap program sebegini akan mendapat sambutan daripada ibu bapa dan berkembang/improvised dengan jayanya. Di US dah lama ada program macam ni. Namanya National School Lunch Program (NSLP). 

Sekian.  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...