Sunday, January 18, 2015

Rasa Selamat dengan Ladies Parking :)

Assalamualaikum.



Rasanya semenjak ada Kementerian Wanita, semakin banyak kemudahan-kemudahan khas untuk wanita yang diwujudkan. Sekarang ni di ibu negara, bukan sahaja ada Ladies Coach semasa naik komuter. Malah, untuk pemandu-pemandu kereta wanita, terdapat mall yang sediakan Ladies Parking khas untuk kita (jeng jeng jeng.. penggunaan kata ganti nama `kita' di situ). 

Sebenarnya, saya dah lama nampak kemudahan ini disediakan, namun tak pernah pula saya cuba untuk parking di Ladies Parking ni. Almaklum kalau ke mall, selalunya Mr Hubby yang pandu. 

Akhirnya minggu lepas, buat pertama kalinya saya memasuki parking untuk wanita ini. Kebetulan pergi Mid Valley dengan member. Tapi bukan saya sendiri yang drive, BFF yang drive hehehe...



FYI, kalau anda bersendirian atau bersama kengkawan perempuan, elok sangatlah kalau parking di Ladies Parking ni. Ini kerana, untuk masuk dan keluar dari kawasan Ladies parking, ada palang dan Pak Guard khas yang menjaga kawasan. Kalau jerit, Pak Guard akan dengar. Dan, kereta-kereta yang parking di situ pula, semuanya dipandu oleh pemandu wanita juga. 

ada pak guard kat hujung lorong


palang keluar Ladies Parking


Paling best, kawasan parking juga taklah berada di ceruk ulu tetapi dekat je dengan pintu masuk. Memang menepati ciri-ciri keselamatan sangatlah.

dekat ngan travellator mall

Kalau ada benda nak complain, boleh isi borang.



Saya tak pasti berapa banyak Mall di Malaysia yang dah menyediakan salah satu fasiliti terbaik untuk wanita ini. Setakat yang saya tahu adalah di Megamall Midvalley dan di Suria KLCC. 

Di Mid Valley syarat-syaratnya lebih luas iaitu hanya tak boleh ada lelaki je dalam kereta tu. Maksudnya, dibenarkan bagi pemandu wanita berkumpulan atau bersama kanak-kanak. Tapi di KLCC, pemandu wanita tu perlu pandu seorang sahaja. Car pool tak boleh gamaknya.  

Ini jalan masuk ke Ladies Parking Suria KLCC.
Ada Pak Guard jaga juga.


Harap-harap lepas ni lebih banyak Mall yang akan menyusul dengan Ladies Parking yang membuatkan wanita-wanita tersenyum ini.

Cik Pora yang berasa selamat


Sekian.      

3 comments:

lia ummiirfan said...

kalo bawak anak memang selamat parking kat area ni kan.. 😊😊

iryanty ahamad said...

bestnya..terasa selamat kalau pi mall ada kemudahan seperti ni...

weezana said...

haah rasa selamat. tak le sentiasa rasa sangsiatau rasa ada org ikut je hehehe.. harap2 semua mall buat kemudahan ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...