Wednesday, July 17, 2013

Puding Susu Buah-buahan (versi yang lebih buah-buahannya)



Sempena berbuka puasa ni memang sesuai sangat kalau dapat makan puding. Puding yang sejuk dan mendamaikan tekak. Sebelum ni saya pernah post entry berkenaan Puding Susu Buah-buahan yang cantik. Leh tengok resepi di  link ni. 

Semalam saya buat lagi puding ni. Tapi kali ni saya nak lebih buah dan kurang puding. Jadi untuk puding, saya kurangkan bahan-bahannya. Dan kali ni juga saya guna susu segar (susu kotak dutch lady tu). Menjadi je puding ni. Dan banyak buah-buahannya. Best2... 

Bahan-bahan 

1/2 paket serbuk agar-agar (guna lebih kurang 6gm je)
1 biji telur
2 cawan air
250ml susu segar (sekotak kecik susu dutch lady)
1/2 cawan gula
2sb tepung kastard
1 tin fruit cocktail (saiz besar) - ambil buah-buahan nya sahaja

Cara-cara

Panaskan air, serbuk agar-agar dan gula dalam periuk. Kacau sehingga agar-agar dan gula larut.


haih, kenapa serbuk agar-agar ni susah nak larut hehehe


Masukkan susu segar. Kacau hingga mendidih.




Pukul telur dengan tepung kastard. Masukkan bancuhan ke dalam periuk. Kacau seketika. 




Masukkan buah-buahan, kacau seketika dan tutup api.





Masukkan dalam bekas-bekas comel atau loyang yang besar. Suka hati ok. 






Sejukkan dalam peti sejuk selama beberapa jam.  Bila dah sejuk, boleh makan begitu sahaja.




Dan boleh juga ditambah susu untuk kesan yang lebih awesome.





Sekian.
  

2 comments:

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

weezana said...

Selamat datang ke blog saya.. saya pun dah berjalan2 ke blog Rose tadi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...