Saturday, May 18, 2013

Hazelnut Chocolate Cheese Cupcakes untuk Hari Guru..

Sejak-menjak ada anak bersekolah ni, makanya tiap-tiap tahunlah saya kena menyiapkan hadiah + makanan untuk sambutan Hari Guru di sekolah. Eh bukan makanan katering tapi pot luck untuk Hasya berparty dengan rakan-rakan sekolahnya. Jadi, tiap-tiap tahun juga kena fikirkan menu pot luck yang hebat supaya hati Hasya, hati rakan-rakan Hasya dan hati Cikgu Hasya gembira. Hmmm... hebatlah sangatkan....

Maka, untuk menghasilkan menu yang hebat, terpaksa saya merajinkan minda. Fikir-fikir nak masak apa ye? Cuba jadi kreatif dan belek-belek blog resepi. Akhirnya, minda saya berjaya membentuk sebuah resepi yang awesome... Jeng3x, jom buat `Hazelnut Chocolate Cheese Cupcakes!'




Kek cawan ni bukan sahaja cantik (penat fikir camner nak mencantikkannya), malah sedap dimakan. Rasa coklat yang mewah dan ditambah pula dengan rasa krim keju. 




Sedap, manis dan berkrim.. Kacang hazel yang ditabur atas kek pula memberikan kesan kemewahan berganda. Bahaya-bahaya.. kalori tinggi hehehe....





Bahan-bahan (saya dapat 19 cupcakes kecil)

200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum (saya guna tepung kek/superfine)
1 sudu kecil baking powder             


Cara-cara

Cairkan coklat. Gunakan kaedah double boil. Masukkan mentega. Kacau sampai mentega cair. Tutup api. Ketepikan.




Dalam mangkuk lain, kacau telur dan gula hingga sebati. Tak perlu pukul sampai kembang. Saya pukul pakai spatula je.




Masukkan coklat cair tadi dalam mangkuk telur. Kacau sebati lagi. Panaskan oven 170 darjah.




Ayak tepung dan baking powder dalam mangkuk dan kacau lagi sehingga semua bahan sebati.






Saya sudukan adunan dalam bekas comel untuk cupcakes. Saya letak 1/3 isipadu bekas. Susun atas loyang pembakar. 




Bakar sehingga masak tapi jangan terover baked. Saya bakar cuma 14 minit. Kena agak-agak kerana bergantung kepada saiz cup. Dah siap. Ketepikan ye.





Untuk topping krim keju pula:

Bahan-bahan
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

dan kacang hazel (hancur kasar) + coklat cair (boleh cairkan coklat masakan atau guna coklat cair Hershey) untuk topping atas krim keju


Cara Penyediaan

Putar cream cheese dengan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen. Putar lagi sehingga sebati. Dan adunan cream dah siap.




Sudukan krim keju dalam cup choc cakes tadi. 




Pastu saya hiaskan dengan taburan hazelnut dan paipkan sedikit coklat cair.





Panaskan oven 170 darjah dan bakar selama 5 minit. Dah siap.. Jom try sebijik....





Packing untuk dibawa ke tadika.



Siap dalam bekas


Hasya teruja nak berparty.




Dan katanya cupcakes abis diserbu peminat.

Sekian. 

7 comments:

adda syuhada said...

sedapnya..

weezana said...

alhamdulillah.. rezeki budak2 tadika.. :)

asnida nida said...

Ouchhh wan...yg ni la nmpk mabeles la....mmg ko dh terer la wan:)

weezana said...

takde la terer.. kekadang tu x jadi juga.. yg jadi je aku post kat sini hehehe...

asnida nida said...

Hahahaha....biarla rahsia rupanya...ok la tu ada gak hasil yg tomei cam ni...yg ni harus ku coba tp aku xpenah try wat kek yg tema cheese...takoooot x jadik:)

Bbwana adienia said...

hai..

salam kenal dr SRC..

first time datang sini dan follow..suka dengan pelbagai resepi yang dikongsikan di sini..singgah sini.www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq

weezana said...

salam kenal juga.. saya pun dah follow blog awak.. pandainya buat kuih-muih tradisional... banyak juga resepi yang menarik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...