Sunday, March 10, 2013

Bebola Daging Telur Puyuh




Dah lama tak masak telur puyuh. Kalau masak telur puyuh, selalunya akan masak sambal. Tapi hari ni nak masak lain sikit. Nak masak `Bebola Daging Telur Puyuh'. Idea resepi ni bukan saya yang hasilkan, sebaliknya hasil ronda-ronda saya di blog-blog masakan. Tetiba terjumpa resepi yang menarik ni di dapur ibundo.
 
FYI, resepi bundo ni ada kuahnya, tetapi saya malas nak sediakan kuah, jadi saya buat bebola sahaja. Hasilnya, 20 Bebola Daging Telur Puyuh yang sedap dimakan dengan nasi atau diratah begitu saja. Kalau nak cicah dengan sos pun boleh je.
 
 
Bahan-bahan
 
20 biji telur puyuh direbus dan buanglah kulitnya
400 gm daging cincang ramli.
1/2 biji bawang besar
1 sudu kecil lada hitam
1 biji telur

sedikit serbuk stok ayam/daging
sedikit garam
1 sudu besar tepung gandum
1 tangkai daun sup dicincang halus halus.
 

Cara-cara


Campurkan kesemua bahan di atas.


 
 
Ambil sekepal daging dan leperkan di tapak tangan. Masukkan telur di dalamnya dan bungkus kemas. Pastikan daging yang membaluti telur tidak terlalu nipis. Nanti bila digoreng habis terbuka.




 
 

Buat seperti itu sehingga habis.


 

Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.


 
 
Senang je kan? dah siap pun...
 
Sekian.



2 comments:

adda syuhada said...

mintk izin copy resepi yer...

weezana said...

sila2.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...