Tuesday, August 16, 2011

Macaron! Life is sweet...



First time dengar pasal sweet confectionery ni adalah daripada Mona, ex-classmate yang sangat pandai memasak dan membaking. Warna-warni indah Macaron membuatkan saya tertanya-tanya, apa istimewanya manisan yang satu ni? Memandangkan juga, saya tidak terserempak dengan mana-mana bakery yang menjual Macaron, jadi saya mengambil keputusan untuk membaking sendiri manisan yang comel ni.

Macaron berwarna pastel

Seterusnya, saya mula menggoogle mencari-cari 5W 1H tentang Macaron. Menurut Wikipedia, perkataan "Macaron" ini berasal daripada perkataan Itali iaitu "maccarone" atau "maccherone". Confection yang berasal dari French ini rasanya amatlah manis. Justeru, kepada sesiapa yang tidak suka makanan yang manis, anda mungkin tidak akan suka dengan manisan ini.

 
Apa rasanya?




Macaron ni agak rangup di luar dan chewy di dalam. Apabila digigit, kerapuhan di luarnya akan memecahkan kulitnya. Apabila dikunyah, anda akan rasa chewy. Di tengah-tengah Macaron akan diletakkan intinya. Perisa inti adalah terpulang kepada penggemar atau pembaking Macaron ini sendiri. Kalau suka coklat, boleh letak coklat. Ada yang suka vanilla, buttercream, kelapa dan perisa-perisa jem seperti raspberry, strawberry.


Saiz

Jangan terkejut sebab Macaron ni sebenarnya bersaiz yang kecil amat. Tengok dalam gambar macam besar je kan. Saiznya lebih kurang duit syiling 20-50 sen. Masa nak piping biskut ni atas grease paper, saya pipingkan dengan saiz syiling 2 kupang je. Jadi memang kecik dan sekali ngap je. Justeru, harga yang dijual dibakery agak mahal kerana saiznya kecil dan tidak kenyang dimakan :D




Suka tak?

Anak saya sangat suka dengan cookies ni. Dah 2 hari dia bawa Macaron sebagai bekal ke rumah babysitter. Saya? Biasa-biasa je kot. Sebabnya, Macaron ni manis sangat. Sekali-sekala bolehlah makan. Mungkin sedap kalau makan Macaron sambil minum kopi atau teh. Maklumlah sekarang ni bulan posa, jadi tak dapat nak ber teatime. Yang saya paling suka, Macaron ni cantik. Berwarna-warni. Nak buat pun tak susah. Tak pakai banyak bahan. Bahan-bahannya seperti di bawah:

1 cup castor sugar
3/4 almond flour
2 large white eggs
pinch of cream of tartar
1/4 icing sugar
& filling

untuk filling saya letak Nuttella, yummy!

2 comments:

Norazua Dahlan said...

salam wan..nak try buat ni ada cara2 dia x? tq

weezana said...

wassalam Zua.. masa buat ni x ambil foto pula.. dah lama dah buat benda ni.. sorry:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...