Thursday, August 25, 2011

Huh! Kenapa Saya Beli?Lagi dekat nak raya, lagi hebat promosi yang diadakan di seluruh negara. Sale sana, Sale sini... Tentu anda semua perasan yang kebanyakkan baju raya dah mula diturunkan harga sejak dari minggu lepas. Almaklum masuk minggu ke-3 berpuasa, ramai yang sudah membeli baju raya masing-masing.


Minggu ini, tentu diskaun yang diberikan oleh peniaga-peniaga akan bertambah. daripada 20%, boleh jadi 40%. Menjelang sehari dua nak raya, diskaun boleh mencecah ke 70%!


Maka, kita semua yang dah beli baju raya awal-awal tadi akan rasa tergugat untuk membeli lagi baju raya yang mengalami harga runtuh tersebut. Mulalah terdetik dalm hati "apa salahnya beli, baju kurungkan boleh buat pakai ke opis, bukan sekadar untuk berhari raya,"


Maka, jadilah kita insan-insan yang sentiasa tak cukup duit selepas beraya sakan. Nak jimat kononnya, tapi kadang-kala kita tak sedar yang kita telah melakukan pembaziran.


Selain daripada taktik "harga runtuh", peniaga juga sering menggunakan taktik perbandingan. Contohnya, kalau anda sedang mencari sepasang kurung biru. Maka jadilah dialog seperti di bawah:


Salesgirl: Boleh saya bantu Cik?

Emilia: Oh, saya sedang mencari baju kurung warna biru turqoise.

Salesgirl: Di sini ada sepasang yang new arrival. Hah, ini dia. Cantikkan?

Emilia: Cantik. Berapa harganya?

Salesgirl: RM450 sahaja. Pembelian di atas RM200 akan dapat hadiah brooch.

Emilia: Oh, agak melebihi bajet sayalah. Yang murah sedikit ada?

Salesgirl: Tak mengapa Cik. Kita ada banyak lagi pilihan. Ha, yang ini juga kurung turquoise. Harganya RM250 sahaja. Ada diskaun 10% lagi.

Emilia: Cantik juga, baiklah saya ambil yang ini.


Begitulah yang berlaku. Ini adalah taktik "Perbandingan". Pada permulaannya salesgirl tersebut menunjukkan baju yang mahal. Apabila Cik Emilia menyatakan bajetnya tidak sampai harga tersebut, salesgirl tadi terus saja menawarkan baju kurung yang harganya separuh daripada baju sebelumnya.

Akibatnya, Cik Emilia terpengaruh untuk membeli tanpa membuat perbandingan harga di kedai-kedai yang lain.

Tentu anda juga sering ditanya oleh peniaga," Berapa bajet?" Dan apabila anda jawab RM200, maka tak adalah dia tunjuk barang yang harga RM50 atau RM100. Tapi dia tunjuk yang RM220 atau RM199.

Siapalah yang nak rugi? Semua orang mau untung.. Jadi, kenapa beli baju yang tak best tu ye?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...