Friday, December 10, 2010

Hello, rokok saya tobacco free!


Malam ni Zul, Amir, dan Nathan bercadang untuk makan malam di Restoran Kari Kepala Ikan No. 1 di Butterworth. Tepat jam 8.30 malam, ketiga-tiga rakan sekerja itu telah duduk bersembang di salah sebuah meja di restoran tersebut. Macam-macam topik yang disembangkan. Daripada sukan hinggalah ke topik awek-awek cun di pejabat mereka. Sambil menikmati kari kepala ikan yang paling lazat di bandar tersebut, perbualan mereka terus rancak dengan topik berkaitan politik tanah air.

Selesai meratah lebihan isi pada kepala ikan, Zul mengeluarkan sesuatu daripada poket seluarnya. Kelihatannya seperti sebatang rokok. Zul kemudiannya menyedut dan menghembuskan asap rokok tersebut beberapa kali, dan dia kemudian ditegur oleh pelayan restoran tersebut.

Pelayan: Maaf Encik, dalam restoran ni tak boleh merokok.
Zul: Saya tidak merokok.
Pelayan: Maaf Encik (dengan lembut dan sopan), saya baru je lihat Encik merokok tadi.
Zul: Hello, rokok saya (sambil mengeluarkan benda yang dihisap tadi), tobacco free!

Maka, dengan kebingungan (kerana tidak faham apa yang cuba disampaikan oleh Zul) dan kurang kecerdikan, pelayan tersebut tersipu-sipu meninggalkan Zul dan rakan-rakan.

Huh, apa pulak "Rokok tobacco free" ini? Ada ke rokok tanpa tembakau?

Justeru, bagi mengelakkan anda terperangkap dalam situasi begini, hari ini saya ingin memperkenalkan rokok tanpa tembakau yang popularitinya semakin mencanak-canak di United States. Tidaklah saya berniat untuk mengadakan iklan atau promosi percuma untuk rokok alaf baru ini, sekadar untuk berkongsi pengetahuan cetek saya ini supaya kita saling ingat-mengingati.. hihihi...


 
Rokok alaf baru ini merupakan rokok elektrik yang dicipta bagi individu yang ingin berhenti merokok. Almaklum, rokok tradisional (ada yg guna perkataan rokok analog!) mengandungi tembakau dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit berbahaya seperti kanser paru-paru dan kanser tekak.

 



Lain-lain perkara yang bagus: Semenjak Zul menghisap vapor cigarette, dia tak perlu keluar daripada pejabatnya untuk menghisap rokok. Bau badan Zul juga semakin wangi dan tidak berbau seperti seorang perokok tegar (you know what I mean!). Zul tidak lagi menyebabkan orang lain kurang senang kerana asyik menghembuskan asap rokok yang berkepul-kepul. Zul juga dengan mudah boleh mengecas rokok vapornya dengan mudah kerana dia dibekalkan dengan wall charger dan USB charger. Zul berasa lebih yakin terhadap dirinya kerana bau badannya semakin wangi tambahan pula selepas memakai perfume Burberry.

Istilah bagi rokok elektrik ini adalah Vapor Cigarette. Penghisap rokok ini kononnya akan merasai kenikmatan yang sama seperti mana menghisap rokok analog. Vapor Cigarette mempunyai bentuk seakan rokok biasa, bau yang sama, dan rasa yang sama. Apa yang tidak sama adalah ia dicipta tanpa tembakau (dah ulang banyak kali fakta ni). Oleh kerana vapor cigarette ini tidak mengandungi tembakau, maka ia bolehlah dihisap ditempat-tempat yang ada signage "dilarang merokok." Itulah sebabnya Zul selamba saja menghisap vapor cigarette ini di restoran kari kepala ikan.

Vapor cigarette juga bukan produk yang membakar, terbakar, atau dibakar (tidak mengandungi carcinogens). Sebatang vapor cigarette adalah terdiri daripada tiga bahagian iaitu cartridges (langsung tak sama ngan cartridge printer), atomizer, dan bateri (rechargeable). Kalau nak menghisap rokok ni kena sambungkan ketiga-tiga bahagian tersebut. Cartridge tersebut mengandungi air (air tu la yg jadi asap), propylene glycol (ada pilihan diganti dengan vegetable glycerin), nikotin (hahaha mcm rokok betul) dan bau seolah-olah tembakau yang akan menghantar isyarat ke otak penghisap iaitu, "aku sedang merokok." Justeru, bagi perokok-perokok tegar, tidak perlulah mereka berhempas-pulas untuk berhenti merokok kerana mereka boleh memilih cara yang lebih selamat iaitu menghisap rokok vapor.

Anda tentu fikir rokok vapor ini sangat mahal. Namun berdasarkan perbandingan yang dibuat di kebanyakan laman-laman web yang mempromosikan teknologi baru ini, rokok ini sebenarnya menjimatkan separuh daripada peruntukan bulanan anda untuk membeli rokok analog. Testimoni (tanpa kajian saintifik ye) daripada kawan sekelas saya (yang menghisap rokok vapor), dia berjaya mengurangkan perbelanjaannya dan dapat menggunakan duit berlebihan tersebut untuk menyambung pengajiannya di peringkat sarjana.

Perisa pula ada macam-macam. Kalah perisa aiskrim Baskin Robbins. Contoh-contoh perisa (e-juice/e-liquid) rokok vapor ini adalah: Vanilla, Coffee, Cherry, Chocolate, Peppermint, Cowboy Tobacco (seperti rasa rokok Marlboro), Apple, Grape, Peach, Strawberry, Blueberry, Fruit Mix, Coca-Cola (hah!), dan Variety Pack.

3 comments:

Tobiton said...

nak try gak la

Badrul said...

boleh tanya zul kat mana nak dapat benda ni?

weezana said...

sekarang dah banyak jual kat Malaysia. Kat shopping mall pun banyak, lagi2 yg ada booth2 kecil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...