Sunday, July 9, 2017

Rendang Ayam Daun Puding

Assalamualaikum...

Disebabkan mood raya masih ada, jadi hari ni saya masak `Rendang Ayam Daun Puding'. Tentunya juga sebab kebetulan saya ada ayam kampung dan daun puding. Maka, berkobar-kobar semangat nak masak resepi yang belum saya dapat merasa pada Aidilfitri 2017 ni. 



FYI, resepi yang saya guna ni saya ceduk daripada beberapa sumber. Saya gabungkan untuk hasilkan rendang ayam yang lazat. Kepada yang nak mencuba, boleh ikut sebijik atau tambah/kurangkan sukatan. Ikut citarasa masing-masing kan... 

Saya nak ucapkan terima kasih juga buat Cik Mel (you know who you are) yang whatapps saya cara-cara nak masak rendang ni. Mesej Cik Mel tu banyak gunanya hehehe.. Tq so much ya. 


Bahan-Bahan

Seekor ayam kampung (potong kecil)
500 gm santan (bahagi dua, santan cair dan pekat)
2 sudu besar kerisik
20 helai daun puding
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 biji kunyit
3 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
2 batang serai
14 biji cili api (ikut kepedasan yang digemari)

Nota: bawang putih, merah dan serai kalau tak nak kisar, boleh hiris halus. Saya kisar je semua.


Cara-Cara

Santan cair dan bahan kisar masukkan dalam kuali dan panaskan. 



Selepas dah agak-agak nak mendidih, masukkan ayam. 



Kacau ayam sekali-sekala sampai ayam kecut dan kuah dah agak pekat. 



Masukkan santan pekat dan kerisik.



Agak-agak dah makin kering, masukkan daun puding. Kacau sekata lagi. Masukkan garam secukup rasa.   





Kacau sehingga hampir kering (ikut tahap kekeringan mana yang anda suka).



Hidang panas-panas. Boleh makan dengan nasi, ketupat nasi atau lemangpun. Dah namanya rendang.



Sedap sangat. 

Sekian.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...