Sejak-menjak ada anak bersekolah ni, makanya tiap-tiap tahunlah saya kena menyiapkan hadiah + makanan untuk sambutan Hari Guru di sekolah. Eh bukan makanan katering tapi pot luck untuk Hasya berparty dengan rakan-rakan sekolahnya. Jadi, tiap-tiap tahun juga kena fikirkan menu pot luck yang hebat supaya hati Hasya, hati rakan-rakan Hasya dan hati Cikgu Hasya gembira. Hmmm... hebatlah sangatkan....
Maka, untuk menghasilkan menu yang hebat, terpaksa saya merajinkan minda. Fikir-fikir nak masak apa ye? Cuba jadi kreatif dan belek-belek blog resepi. Akhirnya, minda saya berjaya membentuk sebuah resepi yang awesome... Jeng3x, jom buat `Hazelnut Chocolate Cheese Cupcakes!'
Kek cawan ni bukan sahaja cantik (penat fikir camner nak mencantikkannya), malah sedap dimakan. Rasa coklat yang mewah dan ditambah pula dengan rasa krim keju.
Sedap, manis dan berkrim.. Kacang hazel yang ditabur atas kek pula memberikan kesan kemewahan berganda. Bahaya-bahaya.. kalori tinggi hehehe....
Sedap, manis dan berkrim.. Kacang hazel yang ditabur atas kek pula memberikan kesan kemewahan berganda. Bahaya-bahaya.. kalori tinggi hehehe....
Bahan-bahan (saya dapat 19 cupcakes kecil)
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum (saya guna tepung kek/superfine)
1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
Cairkan coklat. Gunakan kaedah double boil. Masukkan mentega. Kacau sampai mentega cair. Tutup api. Ketepikan.
Dalam mangkuk lain, kacau telur dan gula hingga sebati. Tak perlu pukul sampai kembang. Saya pukul pakai spatula je.
Saya sudukan adunan dalam bekas comel untuk cupcakes. Saya letak 1/3 isipadu bekas. Susun atas loyang pembakar.
Bakar sehingga masak tapi jangan terover baked. Saya bakar cuma 14 minit. Kena agak-agak kerana bergantung kepada saiz cup. Dah siap. Ketepikan ye.
Bakar sehingga masak tapi jangan terover baked. Saya bakar cuma 14 minit. Kena agak-agak kerana bergantung kepada saiz cup. Dah siap. Ketepikan ye.
Untuk topping krim keju pula:
Bahan-bahan
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
dan kacang hazel (hancur kasar) + coklat cair (boleh cairkan coklat masakan atau guna coklat cair Hershey) untuk topping atas krim keju
Cara Penyediaan
Cara Penyediaan
Putar cream cheese dengan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen. Putar lagi sehingga sebati. Dan adunan cream dah siap.
Sekian.
7 comments:
sedapnya..
alhamdulillah.. rezeki budak2 tadika.. :)
Ouchhh wan...yg ni la nmpk mabeles la....mmg ko dh terer la wan:)
takde la terer.. kekadang tu x jadi juga.. yg jadi je aku post kat sini hehehe...
Hahahaha....biarla rahsia rupanya...ok la tu ada gak hasil yg tomei cam ni...yg ni harus ku coba tp aku xpenah try wat kek yg tema cheese...takoooot x jadik:)
hai..
salam kenal dr SRC..
first time datang sini dan follow..suka dengan pelbagai resepi yang dikongsikan di sini..singgah sini.www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq
salam kenal juga.. saya pun dah follow blog awak.. pandainya buat kuih-muih tradisional... banyak juga resepi yang menarik :)
Post a Comment