Assalamualaikum...
Musim-musim panas ni, ramai betul yang buat aiskrim. Sana-sini kengkawan berkongsi resepi. Aiskrim sumilah, aiskrim choki-chokilah.. Jadi, hari ni saya pun nak kongsi resepi aiskrim Malaysia. Paling senang nak buat, sedap dimakan dan menambah kalsium untuk tulang dan gigi yang kuat hehehe...
Bahan-bahannya cumalah:
Plastik aiskrim
Susu segar perisa strawberry
Fruity Gels (lebih kurang sumi) - fruity gels ni kena potong 2 sebab tak muat masuk plastik.
Itu sahaja.
Cara-Cara
Setiap satu batang aiskrim, guna 2-3 fruity gels. Jadi mula-mula tu masukkan fruity gels dahulu. Selepas tu masukkan susu ke dalam plastik. Lepas tu simpul hujung plastik (simpul mati). Masukkan ke dalam peti sejuk beku. Biarkan sampai betul-betul beku.
sebelum |
selepas |
Sedia untuk dimakan.
Sedap dan sihat.
Sekian.
3 comments:
sedapnya aiskrim..nyam2
Sesuai musim2 panas ni:)
Nk cubalah buat
Post a Comment