Assalamualaikum...
Sebelum ni saya pernah post resepi, Asam Pedas Ikan Merah. Hari ni saya nak berkongsi resepi Asam Pedas Ikan Jenahak. Secara dasarnya, resepi kedua-dua asam pedas ni, lebih kurang sama je. Yang membezakan ialah jenis ikan. Dan ada sedikit perubahan yang saya buat dalam kaedah memasak. Tapi, sama je. Kedua-dua cara tetap menghasilkan asam pedas yang sangat lazat.
Ikan jenahak juga, amat sesuai dimasak asam pedas. Isinya manis dan kulitnya sedikit tebal.
Bahan-bahan
3 keping ikan jenahak (saiz besar).
2sb asam jawa (bancuh dalam setengah mangkuk air)
4 batang bendi (belah sedikit di tengahnya)
Sebiji tomato (belah empat)
Secekak daun kesom (dalam 12 tangkai, agak-agak)
Garam dan gula (mesti ada rasa masin dan manis)
Air secukupnya
Bahan Kisar
16 tangkai cili kering (gunting, rendam dan buang biji)
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
Sedikit je air untuk kisar. Jangan guna banyak.
Cara-cara
Panaskan minyak (dalam 5sb) dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar sampai naik minyak.
Masukkan air asam jawa. Kacau sampai naik minyak.
No comments:
Post a Comment