Monday, July 1, 2013

Sambal Goreng Udang.. ala2 sambal goreng jawa

Suka makan sambal goreng jawa tak? Kalau anda suka, mesti anda akan suka dengan resepi hari ni. Saya telah menambah nilai resepi sambal goreng jawa menjadi Sambal Goreng Udang.. Perghhh memang sedap tau. Tambahan pula, saya guna udang saiz agak besar untuk menu masakan ini. Yum yum....




Bahan-bahan asas yang digunakan adalah berdasarkan resipi sambal goreng jawa. Cumanya saya tak letak kacang panjang/kacang buncis. Kebetulan takde stok kacang dalam rumah. Masakan ni juga walaupun ada sedikit renyah tapi sebenarnya mudah je. Cuma yang renyahnya adalah kena kisar cili kering. Almaklum rumah saya ni memang tak pernah ada stok cili boh. Memang selalu kisar sendiri cili. Jom la tengok resepi ni.

Bahan-bahan

7-8 ekor udang saiz besar
5 biji bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1 batang serai (titik)
1 cili merah (hiris)
4 tangkai cili kering (buang biji dan kisar) - atau 1sb cili boh
1sb sos tiram
1sk asam jawa (ambil patinya)
1sb kicap manis
Tempe secukupnya - potong(pakai sepeket)
Fucuk tauhu kering dan soo hon secukupnya (rendam dan potong) -pakai je sepeket 
garam secukup rasa


Cara-cara

Panaskan 3sb minyak dan goreng tempe - tak perlu garing. Angkat dan ketepikan.




Gunakan minyak yang sama, tumis bawang merah, bawang putih dan serai sehingga layu dan naik bau.




Masukkan cili kisar, air asam jawa dan sos tiram.




Masukkan cili merah dan udang. Masukkan garam secukup rasa. Biarkan seketika sehingga udang hampir masak.




Masukkan fucuk dan sohon. Masukkan tempe. Masukkan kicap manis. Kacau sebati. 




Dah siap dan hidangkan. 




Sangat sedap dimakan dengan nasi putih.

Sekian.

4 comments:

adda syuhada said...

sedap ni..

weezana said...

kitrang memang suka masak goreng2 gini :)

Sweet red cherry said...

wow..sedapnya makan udang..faberet tuh..

weezana said...

:)