`Hmmm cepat siap tapi sedap... '
Butter Moist Cake ler jawabnya. Tapi kalau buat kek kosong takut My Dad tak teruja. Jadi, kita tambah dengan esen pandan. Kita buat kek si tompok hijau hari ni hehehhe....
Bahan-bahan
(A)
250 GM mentega
170 GM gula kastor
210 GM tepung gandum
1 sk baking powder
(B)
5 biji telur
170 GM gula kastor
210 GM tepung gandum
1 sk baking powder
(B)
5 biji telur
1/2 sk esen vanila
1sk esen pandan + 1/2sk pewarna hijau epal
1sk esen pandan + 1/2sk pewarna hijau epal
Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk. Putar sehingga sebati.
Masukkan satu persatu telur dan esen vanilla . Putar sebati. Telur terakhir jangan putar lama sangat, cukuplah 3-4 minit je.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Salah satu bahagian masukkan esen pandan + pewarna hijau. Gaul sebati.
Gunakan loyang yang telah disapu mentega atau lapik dengan kertas baking. gunalah loyang apa sahaja yang anda suka, tapi jangan saiz yang besar sangat. Kalau nak kek yang tinggi guna loyang 8 inci (kalau guna loyang bulat). Selang-selikan atau tompok-tompokkan adunan anda untuk menghasilkan marble pada kek.
Panaskan oven suhu 160 darjah. Bakar kek selama 50-60 minit atau sehingga bahagian atas kek sedkit perang. Sila cucuk guna lidi kalau takut kek tak masak.
Dah masak dan cantik tompok-tompok hijau.
Potong isi dalam bekas.
Sekian.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Salah satu bahagian masukkan esen pandan + pewarna hijau. Gaul sebati.
Gunakan loyang yang telah disapu mentega atau lapik dengan kertas baking. gunalah loyang apa sahaja yang anda suka, tapi jangan saiz yang besar sangat. Kalau nak kek yang tinggi guna loyang 8 inci (kalau guna loyang bulat). Selang-selikan atau tompok-tompokkan adunan anda untuk menghasilkan marble pada kek.
suka hati je tompok |
Panaskan oven suhu 160 darjah. Bakar kek selama 50-60 minit atau sehingga bahagian atas kek sedkit perang. Sila cucuk guna lidi kalau takut kek tak masak.
Dah masak dan cantik tompok-tompok hijau.
Potong isi dalam bekas.
Sekian.
9 comments:
salam..
nampak mudah ja nak buatnya..menarik resepi ni..suka dengan aroma pandan
salam BBwana,
resepi ni memang mudah dan tak banyak bahan.. cubalah :)
salam akak.. kek ni boleh tahan berapa lama ye?
Salam Cik masyarah, saya pun tak pasti sebab selalunya memang cepat habis kek ni.. paling lama saya simpan pun 4 hari je..
Aku dah try wan...yg tompok coklat...best gak kalau try yg nih...hehe
Aku dah try wan...yg tompok coklat...best gak kalau try yg nih...hehe
nida, ko suka tak yg marble coklat tu? hehehe
Omak aiii yg mable coklat tu...ni aku nk try pandan plak...wangi bau dia tu yg x tahan
memang wangi kan? harum satu rumah hehehe...
Post a Comment