Hah, baru je buat Kek Mentega Moist ni, tetiba je rasa nak buat lagi! Nampak sangatlah yang saya terlalu suka dengan kek ni. Alamak, mungkin saya dah jatuh cinta kot. Asyik terkenang-kenang akan kesedapan dan lembapnya kek ni.. Moist.. Moist..
Yang melampaunya, saya nak juga post entry ni lagi dan lagi. Minta maaflah kepada sesiapa yang rasa muak. Kali ini saya nak kongsi rupa kek ni sekiranya dibuat menggunakan loyang bulat (round). Dan juga, saya nak bagi galakkan kepada sesiapa yang tak berapa pandai nak buat kek, memandangkan kek yang awesome ini sungguh mudah nak membuatnya. Ikut betul-betul step by step yang saya tunjuk, Insyaallah adunan anda akan jadi sebiji kek yang sedap sangat. Kepada yang pandai deco kek, pastinya kek anda akan lebih menawan daripada kek saya...
Bahan-bahan (6 bahan je tau!)
(A)
250 GM mentega
170 GM gula kastor
210 GM tepung gandum
1 sk baking powder
(B)
5 biji telur
170 GM gula kastor
210 GM tepung gandum
1 sk baking powder
(B)
5 biji telur
1/2 sk esen vanila
Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk. Putar sehingga sebati.
Masukkan satu persatu telur dan esen. Putar sebati. Telur terakhir jangan putar lama sangat, cukuplah 3-4 minit je.
Panaskan oven 160 darjah. Masukkan adunan dalam loyang yang telah disapu mentega atau gunalah baking paper. Loyang 8 atau 9 inci adalah loyang paling sesuai.
Budak rajin tengah sapu mentega pada loyang |
Bakar dalam 50-60 minit atau sehingga atas kek keperangan sedikit dan dalam kek sudah masak (tidak melekat apabila dicucuk lidi).
Cantikkan kek ni?
Wangi, Moist... Pergghh |
Potong dan lihatlah kegebuannya!
Sangat suka tau!
38 comments:
salam kenal...saya baru je cuba kek mentega marble awak..sedap!!
Salam kenal juga Ibu Aina, terima kasih kerana sudi mencuba. Saya baru je baca blog Ibu Aina tentang kek marble tu.. :)
Salam..akk..loyang akak nie saiz 8 yg tinggi eh..loyang saiz 8 sy pendek..if sy gne loyang saiz 10 leh x?
Salam Aen, boleh je.. cuma nanti keknya tak tinggi sangat.. tapi rasa dia tetap sama :)
Ok akk..tq..tak sbar nk cuba..syg akk..ehehe.. :)
Semoga berjaya membuat kek yang lazat... :)
Salam perkenalan.. Jue suka tengok blog masakan akak ni.. Memang senang, mudah dan sedap tgk hasil masakan tersebut.. Dah tu siap letak step by step lagi senang nak ikut..
Akak jangan jemu nak upload entry terbaru ye coz jue memang suka tengok dan try resepi dari blog akak..
Salam perkenalan Jujue.. akak baru je follow blog Jujue.. Akak tak jemu, cuma kadang2 tu memang takde masa.. tu yg kekadang tu mmg slow... :)
terima kasih sbb sudi berkunjung..
Mentega pki brand ape kak
Selalunya saya pakai farmcows je. sebab murah. tapi kalau ada duit lebih, pakailah scs. sedap aje guna apa2 brand pun. try la, buttercup pun ok.
sy baru je follow blog ini,.... dan dah buat kek ni... mudah dan sedap...
terima kasih sbb sudi follow dan cuba resepi. salam kenal.
Salam pekenalan..nak mintak copy resipi ye..dah lama cari resipi kek ni..
salam kenal. silakan yaati.
Da cuba,menjadi..gebu n lembut.
Tq..
Da cuba,menjadi..gebu n lembut.
Tq..
terima kasih juga kerana sudi cuba masusaida..
Assalamualaikum.. Kalau kita kukus kek nie blh ke?
wasalam siti zainab, saya tak pernah cuba kukus. tapi saya rasa bakar adalah kaedah yg paling sesuai utk kek ni.
akak..xleh ke gnti butter dgn margerin?
miss mimpi, boleh tu boleh. cuma takut margerin kurang moist berbanding dgn butter.
Sis, kek ni sesuai tak untuk base kek tiramisu
Mcm x sesuai. Slalunya tiramisu pakai biskut ladyfinger ataupun kek span. Tekstur kek span lagi ringan.
hi..mcm sedap je ni..esen vanila wajib letak ke?
nazirah,
esen vanila kena letak. kalau x kurang wanginya..
Asalamualaikum zana
Akak cadang nk try this kind of cake plak.
Hopefully menjadi.
Nmpk cam sedap..
waalaikumsalam kak Ellyn,
semoga menjadi. kek ni memang sedap:)
Salam akak, nk tanya huhu..utk sukatan gram 2, kalau main agak2 je ley x? xde penimbang huhu..kalau saya buat cake guna 1 cawan, setengah cawan g2, 1 bekas dadih gitu ja...kalau utk sukatan gula dengan tepung penaik 2 bpe ye? saya budak baru belajar, kalau boleh mintak tolg ajar hehe..
wassalam izzati,
beli cawan sukatan dan sudu sukatan untuk sekali dan pakai seumur hidup. sbbnya, nanti2 pun nk pakai juga. senang nak sukat. ada resepi yg x boleh lebih kurang/agak2. hasilnya tak menjadi.
kalau ada cawan sukatan atau penimbang (salah satu) pun dah cukup. lepas tu boleh guna conversion (from cup to gram)di internet.
akk pun susah nk cakap yg agak2 sbb akak mmg follow sukatan sebenar.
Salam kenal....saya budak bru belajar wat kek...dh try sekali agak mnghampakan....huhuhu....atas support dr hubby sya jd semangat...n sebenarnya bake cake ni mudah sangat klu ikut sukatan yg betul.....tq for the info k...jap lg nak try buat...hehhehe....singgah2 d blog sya yg x seberapa k....heheheh
wassalam Mila,
sebagai permulaan, kek butter nimemang sesuai utk dicuba. semoga berjaya. Kalau ikut betul-betul seperti yang saya tulis, kek Mila akan menjadi, Insya-Allah.
Nanti saya singgah ke blog Mila.
Guna api bwh je ye?
nurul710.. api atas bawah..
Salam . Mmg tade guna susu ke dalam kek ni
Wassalam. mmg takde guna susu.
Salam.akak mmg masuk semua ke,butter gula n tpg tu pastu putar?agak lain sikit sbb biasa kan putar butter n gula dlu bg kembang.mohon pencerahan.thanks kak
Wassalam Mira.. Ya betul. Memang lain sikit. Masukkan je butter, gula dan tepung. Ikut macam resepi di atas:)
Sejak 2013 tiap2 raya saya buat kek butter moist ni.. MLM raya dah tggl suku jer.. haha sedap sangatt
Post a Comment